Nieuws

Autoverkopen met meer dan 50 procent onderuit in april

Autoverkopen met meer dan 50 procent onderuit in april

Afgelopen april zijn er 15.373 nieuwe personenauto's geregistreerd in Nederland. Dat is 53 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar (32.701). Omdat januari en februari nog wel redelijk goed gingen, ligt het aantal geregistreerde auto's over de eerste vier maanden 'slechts' 20 procent lager (118.458).

"De scherpe daling van de verkopen is een direct gevolg van de coronacrisis", schrijven de Bovag en Rai Vereniging. Al registreren ze strikt genomen de registraties, niet de verkopen. En de registraties lopen altijd wat achter de verkopen aan. Het aantal nieuwe auto's dat in april daadwerkelijk is besteld, is vrijwel nihil. Volgens de Bovag en Rai Vereniging is het ontzettend lastig om te voorspellen hoe de Nederlandse automarkt zich in 2020 gaat ontwikkelen.

Pleiten voor slooppremie

Veel autofabrikanten starten deze en volgende week de productie weer op. Bovag en Rai Vereniging zijn alleen bang dat de verkopen achter zullen blijven, ook door de economische onzekerheid. Ze pleiten voor een slooppremie voor oude auto's. Die zou niet alleen de economie stimuleren, maar er ook voor zorgen dat het Nederlandse wagenpark vergroend. Vanaf 1 juli begint de overheid met een aanschafsubsidie op elektrische auto's voor particulieren.

Kia Niro aan kop

De vijf meest geregistreerde merken in april zijn Volkswagen (1750 auto's), Kia (1642), Peugeot (1147), Toyota (1036) en Renault (1026). Als we naar de modellen kijken, dan gaat de Kia Niro zowaar aan kop. Van de compacte cross-over zijn 690 exemplaren geregistreerd; hoeveel daarvan volledig elektrisch zijn, is niet uitgesplitst. De rest van de top vijf bestaat uit de Volkswagen Polo (431 auto's), Ford Focus (404), Kia Picanto (383) en Renault Clio (379).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken