Nieuws

Oef! Ford verwacht verlies van 5 miljard dollar in tweede kwartaal

Oef! Ford verwacht verlies van 5 miljard dollar in tweede kwartaal

Ford heeft in de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd 2 miljard dollar verlies geleden. Alleen in de Verenigde Staten bleef er boven de streep nog wat over: 346 miljoen dollar. Voor het tweede kwartaal verwacht Ford wereldwijd een monsterverlies van 5 miljard dollar, grotendeels door de impact van het coronavirus.

De omzet van Ford daalde over het eerste kwartaal met 15 procent van 40,3 miljard in de eerste drie maanden van 2019 naar 34,3 miljard nu. Het verlies van 2 miljard dollar is inclusief rente en belastingen. Zonder die twee kwam het verlies uit op 632 miljoen dollar. Volgens Ford zou het bedrijf zonder de effecten van het coronavirus ongeveer quitte gespeeld hebben.

Alleen in Noord-Amerika winst

In de Verenigde Staten - waar de coronamaatregelen relatief laat ingingen - maakte Ford nog een winst van 346 miljoen dollar op de automotive activiteiten. In de rest van de wereld stonden de cijfers diep in het rood, met in China, Europa en Zuid-Amerika verliezen van respectievelijk 241, 143 en 113 miljoen euro.

Ford gaat bezuinigen

Voor de rest van het jaar geeft Ford geen winst- of verliesverwachting. Wel zegt de fabrikant een verlies van 5 miljard dollar te verwachten in het tweede kwartaal. Ford heeft zo'n 35 miljard dollar op de bank, dus kan het nog even vooruit. Wel heeft het concern meer dan 15 miljard dollar geleend, betaalt het geen dividend meer uit en gaat het bezuinigen (onder meer het management moet salaris inleveren).

Fabrieken gaan weer draaien

Ford heeft zijn productie in China nog niet opgestart. In Europa beginnen de fabrieken vanaf volgende week weer te draaien. Het lanceren van nieuwe modellen gaat daarbij gewoon door. Dit jaar komt de volledig elektrische Ford Mustang Mach-E op de markt en wordt in Amerika de populaire F-150 opgewaardeerd (er komt een hybrideversie). De Ford Bronco wordt in 2021 gelanceerd.

Productie van medische apparatuur

Net als andere autofabrikanten is Ford begonnen met de productie van medische apparatuur. Het plan is om tussen nu en begin juli 50.000 beademingsmachines te maken. Verder heeft Ford tot nu toe zo'n 8 miljoen gezichtsmaskers geproduceerd, 100.000 zuurstofmaskers en 100.000 medische kledingstukken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken