Nieuws

Britse overheid vraagt autofabrikanten om medische apparatuur te maken

Britse overheid vraagt autofabrikanten om medische apparatuur te maken

De Britse overheid heeft Ford, Jaguar Land Rover, Honda en Vauxhall gevraagd om medische apparatuur te gaan maken, waaronder beademingsapparaten. Vooral die laatste zijn nodig, nu door de uitbraak van het coronavirus mensen in het ziekenhuis komen te liggen met ademhalingsproblemen.

"Wij zijn een Brits bedrijf", zei Jaguar Land Rover in een reactie aan Automotive News Europe, "We zullen doen wat we kunnen om het land te ondersteunen in deze extreem moeilijke tijd." Ford heeft laten weten de situatie te onderzoeken. Want de vraag blijft voorlopig wel: hoe kan een autofabrikant worden omgebouwd tot een fabrikant van medische apparatuur?

Kan maanden duren

Volgens deskundigen kan het maanden duren om assemblagelijnen om te bouwen en personeel te trainen. Beademingsapparatuur is complex en moet absoluut perfect werken. Het lijkt waarschijnlijk dat de autofabrikanten de elektronica die nodig is niet zelf kunnen maken. Die zou ergens anders vandaan moeten komen.


Tweede Wereldoorlog

Het verzoek van de Britse overheid is bijzonder. We moeten terug naar de Tweede Wereldoorlog voor iets vergelijkbaars. Toen werden zowat alle fabrikanten in Groot-Brittannië ingezet om vliegtuigen, tanks, vuurwapens en meer te maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Jaguar (toen nog SS Cars) bijvoorbeeld aanhangers, zijspannen, vrachtwagen- en vliegtuigonderdelen.

Fabrieken dicht

Het coronavirus heeft een enorme impact op de Europese autoproductie. Groupe PSA - van Citroën, DS, Opel en Peugeot - heeft al zijn fabrieken gesloten, net als onder meer Fiat Chrysler, Ferrari, Renault en Seat. Volkswagen heeft een aantal fabrieken gesloten en laat op andere locaties de productie op een lager tempo doorgaan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken