Nieuws

Een (nieuwe) auto kopen vs. private lease

Een (nieuwe) auto kopen vs. private lease

Zo divers als het wagenpark is, zo divers zijn de mogelijkheden om een auto te bekostigen. Wat levert nou de leukste auto op voor de leukste prijs? Natuurlijk is het antwoord een beetje situatieafhankelijk, maar dat betekent niet dat je geen inschatting kunt maken. Hoe ben je het voordeligst uit, zonder nou meteen in een auto te rijden die je écht niet ziet zitten? Als je van de baas een leaseauto mag uitzoeken, wordt het natuurlijk al een stuk eenvoudiger. Leasen via je werk is waarschijnlijk de financieel aantrekkelijkste manier om auto te rijden. Voor wie die optie niet heeft, resteert de aanschaf van een nieuwe auto, occasion en private lease.

Aanschaf vs. private lease

Toegegeven: leasen is een aantrekkelijke optie. Gewoon een vast bedrag per maand betalen en daarvoor direct een leuke, nieuwe auto krijgen waarvan je alleen nog de brandstof bekostigt. 

Over de hele linie is het lastig te beoordelen of private lease duurder of goedkoper is dan zelf een auto aanschaffen. In de meeste gevallen ontloopt het elkaar weinig en waarschijnlijk zouden de totale kosten niet doorslaggevend moeten zijn in je beslissing. 

Wat je wel mee zou moeten laten wegen is dat private lease veel meer gemak geeft, maar ook een langdurige betalingsverplichting is. Om die laatste reden leidt een private leasecontract tot een BKR-registratie. Dat is op zichzelf slechts een administratief gegeven en dus geen enkel probleem. Wel heeft het daarmee invloed op de maximale hoogte van andere kredieten die je kunt afnemen, waaronder hypotheken. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan kan dat reden zijn om toch nog even af te zien van private lease.

Duurzaam autorijden in occasion

Als je uit bent op een zo laag mogelijke aanschafprijs, ligt een elektrische auto niet voor de hand. Maar in de maandelijkse kosten scheelt het natuurlijk wel. Zeker wie over de horizon heen kijkt, weet dat rijden op fossiele brandstof niet goedkoper gaat worden. Bovendien: rijden in een Tesla Model S of Jaguar I-Pace is niet het ergste wat je kan overkomen, toch? 

Financieel is elektrische rijden niet haalbaar voor iedereen. Iets wat ook zeker geldt voor de wat meer bescheiden elektrische auto’s. Hoef je niet meteen een nieuwe auto? Hou dan je ogen open voor elektrische occasions. Deze markt staat nu nog in de kinderschoenen, maar levert over een paar jaar leuke auto’s voor leuke prijzen op. Tegen die tijd is de laadinfrastructuur ook een stuk beter, dus is dat hopelijk nog nauwelijks een praktische belemmering.

Op de kleintjes letten

Voor wie echt goedkoop wil autorijden, zit er niets anders op dan gewoon ouderwets op de kleintjes te letten. Zelf een auto aanschaffen, bij voorkeur een occasion, niet langs drukke wegen te tanken en een goedkope autoverzekering én wegenbelasting willen ook helpen. Natuurlijk moet je een beetje mazzel hebben met onderhoud en gebreken, maar zonder geluk vaart niemand wel.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken