Woensdagweetje

Waar komt de naam Aston Martin toch vandaan?

Waar komt de naam Aston Martin toch vandaan?

Aston Martin heeft een nieuwe financiële injectie gekregen en presenteert vol zelfvertrouwen de Vantage Roadster. Het merk is al meer dan honderd jaar oud. In die tijd heeft het meer verlies geleden dan winst gemaakt, maar het is er nog altijd. Wist jij dit over Aston Martin?

Is er een meneer Aston?

Rolls-Royce werd opgericht door Charles Rolls en Henry Royce. Dus zou je denken dat er ook een meneer Aston en Martin waren. En deels klopt dat ook. Aston Martin werd in 1913 gestart door Robert Bamford en Lionel Martin. Door het succes van die laatste in de Aston Clinton-heuvelklim werd gekozen voor de combinatie Aston Martin. 

Waar komt de naam Aston Martin toch vandaan?

De David Brown-jaren

Veel bekender dan Robert Bamford en Lionel Martin is David Brown, de trekkerbouwer die in 1947 Aston Martin overnam. Zijn initialen kwamen voor het eerst terug in de typeaanduiding van de DB1 (1948). In de decennia daarna volgden onder meer de DB2, DB3, DB4, DB5, DB6, DBS, DB7, DB9 en DB11. 

Waar komt de naam Aston Martin toch vandaan?

Bond … James Bond

De beroemdste Aston Martin-rijder is natuurlijk James Bond. In de film Goldfinger (1965) kreeg hij van Q een zilverkleurige DB5 als dienstauto, compleet met machinegeweren achter de koplampen, een schietstoel en een kogelwerend scherm voor de achterruit. En dat terwijl 007 in de boeken van Ian Fleming helemaal geen Aston Martin rijdt, maar Bentley. 

Waar komt de naam Aston Martin toch vandaan?

Een omgebouwde Toyota

Een laagtepunt in de geschiedenis van Aston Martin is de Cygnet. De omgebouwde Toyota iQ kwam in 2010 op de markt en werd een enorme flop. Volgens toenmalig Aston Martin-baas Ulrich Bez was de Cygnet de ideale Aston Martin voor klanten in grote steden (kennelijk niet). Ook zou het wagentje geïntroduceerd zijn om de CO2-emissies van het merk naar beneden te brengen.

Waar komt de naam Aston Martin toch vandaan?

Weigerachtig digitaal dashboard

Eveneens een flop – maar dan een glorieuze – was de Aston Martin Lagonda. Het blok kaas op wielen bleef van 1976 tot en met 1990 in productie en was berucht om zijn digitale dashboard: het eerste in de autowereld. Helaas voor de Lagonda-kopers bleek de instrumentencluster nogal temperamentvol. Zelfs net uit de fabriek functioneerde hij al nauwelijks.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie
woensdag-weetjes

Woensdag = weetjesdag

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘Woensdag weetje’. Elke woensdag om 12.00 uur brengen we je een leuk weetje om in de kantine te delen.

Zoeken