Nieuws

Rijbewijs kwijt? De vervangingskosten lopen enorm uiteen

Rijbewijs kwijt? De vervangingskosten lopen enorm uiteen

Ben je je rijbewijs kwijt? Dan moet je maar hopen dat je in de juiste gemeente woont. Want de kosten voor vervanging lopen enorm uiteen: van 32,95 tot liefst 102,45 euro. Een spoedaanvraag kost zelfs tussen de 67,05 en 136,55 euro.

Vergelijkingssite Independer vroeg de tarieven op bij alle Nederlandse gemeenten. Veldhoven bleek de goedkoopste en Arnhem de duurste. De vervanging van een rijbewijs mag niet meer dan 39,78 euro kosten, al brengen de meeste gemeenten ook nog een zogeheten rijkskostencomponent in rekening: 9,70 euro. 

Vermissingskosten

Wat voor de grote verschillen zorgt, zijn de vermissingskosten. Gemeenten mogen die sinds 2014 niet meer rekenen voor paspoorten en identiteitskaarten, maar nog wel voor rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dat, aldus Independer, waarbij Arnhem de koploper is, met een bedrag van 63 euro.

Spoedaanvraag

Een spoedaanvraag kost uiteraard meer dan een normale aanvraag. De meeste gemeenten vragen daarvoor zo’n 34 euro extra. Uitzonderingen zijn Etten-Leur, Hof van Twente en Nijmegen, waar een spoedaanvraag meer dan 40 euro duurder is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken