Rijbewijs kwijt? De vervangingskosten lopen enorm uiteen

Rijbewijs kwijt? De vervangingskosten lopen enorm uiteen

Ben je je rijbewijs kwijt? Dan moet je maar hopen dat je in de juiste gemeente woont. Want de kosten voor vervanging lopen enorm uiteen: van 32,95 tot liefst 102,45 euro. Een spoedaanvraag kost zelfs tussen de 67,05 en 136,55 euro.

Vergelijkingssite Independer vroeg de tarieven op bij alle Nederlandse gemeenten. Veldhoven bleek de goedkoopste en Arnhem de duurste. De vervanging van een rijbewijs mag niet meer dan 39,78 euro kosten, al brengen de meeste gemeenten ook nog een zogeheten rijkskostencomponent in rekening: 9,70 euro. 

Vermissingskosten

Wat voor de grote verschillen zorgt, zijn de vermissingskosten. Gemeenten mogen die sinds 2014 niet meer rekenen voor paspoorten en identiteitskaarten, maar nog wel voor rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dat, aldus Independer, waarbij Arnhem de koploper is, met een bedrag van 63 euro.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Spoedaanvraag

Een spoedaanvraag kost uiteraard meer dan een normale aanvraag. De meeste gemeenten vragen daarvoor zo’n 34 euro extra. Uitzonderingen zijn Etten-Leur, Hof van Twente en Nijmegen, waar een spoedaanvraag meer dan 40 euro duurder is.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties