Paniek over strooizout lijkt voorbarig

Paniek over strooizout lijkt voorbarig

De bouw ligt stil, veel boeren zijn bang dat ze de tent moeten sluiten en nu lijkt het erop dat het verkeer binnenkort ook stil komt te staan. Tenminste, als er straks écht niet meer gestrooid mag worden omdat er te veel PFAS in het strooizout zit.

PFAS, wat is dát nu weer? PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze chemische stoffen kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. De stoffen zijn vuil-, water en vetafstotend en zitten in veel alledaagse artikelen. Onder meer in anti-aanbakpannen, regenpakken, smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, blusschuim en cosmetica. Als PFAS zich ophopen in het menselijk lichaam, kunnen ze leverschade veroorzaken. Ze kunnen ook de voortplanting negatief beïnvloeden en zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Vergelijkbare risico's gelden voor vleesetende dieren. Alleen is nog veel onduidelijk over hóe schadelijk PFAS zijn en in welke hoeveelheden. Vanwege die onzekerheden zijn de normen vooralsnog zeer streng en is de overheid er veel aan gelegen dat de stoffen zich niet verder te verspreiden. Als PFAS in bouwgrond wordt aangetroffen, moet de verontreinigde grond worden verwijderd, maar dat is door de strenge regels bijna onbetaalbaar. 

PFAS in strooizout

Ondertussen lijkt het erop dat PFAS bijna overal in zitten, ook in strooizout. De Nederlandse Zoutbank, de organisatie die het strooizout aan verschillende wegbeheerders levert, laat onderzoeken of strooizout aan de normen voldoet. De eerste analyses gaven geen eenduidig beeld, maar verwacht wordt dat later deze week meer duidelijkheid ontstaat.

Geen paniek over strooizout

Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor het sneeuwvrij houden van de snelwegen, is geen klant bij De Nederlandse Zoutbank. Rijkswaterstaat koopt zijn strooizout bij Eurosalt. Volgens dat bedrijf is er helemaal geen reden voor paniek, omdat er in strooizout vrijwel geen chemische toevoegingen zitten. Eurosalt spreekt van 'een paar theelepeltjes' per ton strooizout. Met die chemische stof wordt voorkomen dat het zout samenklontert.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

We moeten dus nog een paar dagen afwachten, maar als we op de woorden van Eurosalt afgaan, is het een storm in een glas zout water.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Paniek over strooizout lijkt voorbarig
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties