Nieuws

Formule 1-vooruitblik: Grand Prix van de Verenigde Staten

Formule 1-vooruitblik: Grand Prix van de Verenigde Staten

Wordt Lewis Hamilton komend weekend voor de zesde keer wereldkampioen Formule 1? Alleen Valtteri Bottas kan zijn Mercedes-teamgenoot in theorie nog achterhalen. Maar als het aan Max Verstappen ligt, staat komende zondag na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten heel iemand anders op het hoogste schavot van het erepodium - en weerklinkt het Wilhelmus op het Circuit of the Americas.

Het Circuit of the Americas ligt nabij de Texaanse stad Austin en is misschien wel de best denkbare locatie voor de Amerikaanse Grand Prix. Dit buitengewoon uitdagende circuit is volledig omarmd door de Formule 1-coureurs en geldt als lastig om te leren. Het circuit heeft van alles wat: zwiepers in het eerste deel, lange rechte stukken in het tweede deel en een mooie, technische combinatie in het derde deel.

Max Verstappen: verbeten duel met de wereldkampioen

Vorig jaar was het Circuit of the Americas de plek waar Kimi Räikkönen met zijn Ferrari eindelijk weer eens een race won, na een zinderende slotfase waarin de Fin op de hielen werd gezeten door Max Verstappen in zijn Red Bull RB14 en Lewis Hamilton in zijn Mercedes-AMG. Max Verstappen en Lewis Hamilton vochten samen een verbeten duel uit, dat werd beslist in het voordeel van de Nederlander. Hij was van heel ver gekomen en had een dijk van een inhaalrace achter de rug.

Zesde titel voor Lewis Hamilton?

Dit jaar is het Lewis Hamilton die zijn zesde wereldtitel binnen handbereik heeft. Alleen zijn teamgenoot Valtteri Bottas dingt nog mee om het kampioenschap bij de coureurs, alle andere rijders kunnen de Britse stercoureur niet meer inhalen. Maar dat zal Max Verstappen er niet van weerhouden opnieuw om de winst mee te strijden. In Mexico bleek de Red Bull RB15 sneller dan verwacht, en het Circuit of the Americas lijkt de donkerblauwe schicht met Honda-motor op het lijf geschreven.

Giedo van der Garde: "Ik ben beslist fan van dit circuit."

“Ik vind dit een heel mooi circuit", zegt voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde. "De eerste sector hebben ze een beetje van Suzuka gekopieerd, met die zwiepende bochten. Ik ben daar ooit geweest toen ik de eerste vrije training moest afstaan aan een testrijder, maar in de tweede training was ik na vijf ronden al net zo snel als m’n teamgenoot. Het voelde als thuiskomen, zo goed paste dit circuit bij mij. Lewis Hamilton is hier altijd de favoriet, hij is één met dit circuit en heeft hier altijd een heel goede flow.” Dat wetende, is het zeer aannemelijk dat Hamilton dit weekend tot wereldkampioen 2019 in de Formule 1 wordt bekroond.

Circuit of the Americas

Aantal bochten: 20
Circuitlengte: 5513 meter
Ronderecord: 1:37,766 (Lewis Hamilton, 2018)
Aantal ronden: 56
Race-afstand: 308,405 km

Uitslag 2018

1 Kimi Räikkönen (Ferrari)
2 Max Verstappen (Red Bull Racing-TAG Heuer)
3 Lewis Hamilton (Mercedes-AMG)

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Zoeken