Nieuws

Jaguar Land Rover verrast met eerste winst in tijden

Jaguar Land Rover verrast met eerste winst in tijden

Jaguar Land Rover heeft in het derde kwartaal zowaar zwarte cijfers geschreven. Met dank aan een rigoureuze reorganisatie en het succes van onder meer de nieuwe Range Rover Evoque bleef er onder de streep 156 miljoen pond over, ongeveer 180 miljoen euro.

In het vorige kwartaal (maart, april, juni) verloor Jaguar Land Rover 395 miljoen pond (456 miljoen euro). Over heel 2018 kwam het verlies uit op 3,6 miljard pond (ruim 4,1 miljard euro). De ‘kleine’ winst van 156 miljoen pond in de afgelopen drie maanden is met name het gevolg van een enorme reorganisatie, die Jaguar Land Rover zo’n 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro) aan kostenbesparingen moet opleveren.

Onzekerheid over Brexit

Daarbij profiteert de Britse autofabrikant van de nieuwe Range Rover Evoque, die eerder dit jaar op de markt kwam, en het feit dat de vraag naar Jaguar Land Rover-modellen op de Chinese markt aan het stabiliseren is. Problematisch voor het concern is nog steeds de onzekerheid over de Brexit. Die stond voor donderdag 31 oktober op de agenda, maar is wederom uitgesteld: ditmaal naar 31 januari 2020.

Overname door Peugeot?

Het Indiase moederbedrijf Tata – dat eveneens in zwaar weer verkeert – heeft gezegd niet van Jaguar Land Rover af te willen. Wel gaat het conglomeraat op zoek naar een partner voor zijn Britse tak: een andere fabrikant waarmee de ontwikkelingskosten kunnen worden gedeeld. In de autowereld gingen geruchten dat Tata zijn zorgenkindje misschien aan Peugeot zou verkopen. BMW is ook al genoemd als mogelijke overnamekandidaat.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken