Nieuws

Formule 1-vooruitblik: Grand Prix van Mexico

Formule 1-vooruitblik: Grand Prix van Mexico

De laatste twee jaar won Max Verstappen de Grote Prijs van Mexico. Het Autodromo Hermanos Rodríguez was de Red Bull op het lijf geschreven. Voor de F1-race die aanstaande zondag wordt verreden, heeft Verstappen geen hooggespannen verwachtingen. Finishen in de top 3 zou al een mooie prestatie zijn.

De Grand Prix van Mexico is een unieke race. Niet omdat het circuit zo speciaal is, of omdat het weer er een belangrijke rol speelt, maar juist om zijn ligging. Mexico Stad ligt op meer dan 2000 meter hoogte en dit heeft zijn weerslag op de prestaties van de motoren. De turbo’s krijgen minder zuurstof, waardoor het pure vermogen minder belangrijk is. Op die manier komt het veel meer aan op de kwaliteiten van het chassis.

Kan Max Verstappen wonderen verrichten?

Dat de ontwikkeling van een goed chassis traditioneel aan Red Bull is toevertrouwd, heeft Max Verstappen de afgelopen twee jaar wel bewezen op het Autodromo Hermanos Rodríguez. Max Verstappen maakte er zowel in 2017 als in 2018 de dienst uit, met twee dominante overwinningen. Maar de Aston Martin Red Bull Racing RB15 heeft zich gedurende dit F1-seizoen niet zo sterk ontwikkeld als zijn voorgangers. Of Max wonderen kan verrichten met de Honda-motor achter zijn rug, weten we zondag pas. Een derde plek op het Mexicaanse podium, tussen de vele fans in het stadiongedeelte van het circuit, zou voor de Nederlander al een heel mooie prestatie zijn.

Circuit met weinig grip

“Ik heb nog nooit gereden op het circuit van Mexico", vertelt voormalig F1-coureur Giedo van der Garde. "Ze hebben er wel iets heel moois neergezet, hoor. Dat gedeelte door het stadion is vet, dat heeft Carlos Slim slim gedaan." Op het Autodromo Hermanos Rodriguez, vernoemd naar de Mexicaanse racehelden Ricardo en Pedro Rodrígues, is veel F1-geschiedenis geschreven. "De Grand Prix van Mexico kenmerkt zich door de ijle lucht en als je een beetje van je lijn wijkt, is het gelijk heel glad. Je hebt weinig grip, waardoor de auto snel een beetje begint te glijden. Dat ligt Max op zich wel, zoals we in 2017 en 2018 hebben kunnen zien. Maar of Max de RB15 naar zijn hand weet te zetten? Ik ben heel benieuwd."

Autodromo Hermanos Rodríguez

Aantal bochten: 17
Circuitlengte: 4304 meter
Ronderecord: 1:18,785 (Valtteri Bottas, 2018)
Aantal ronden: 71
Race-afstand: 305,354 km

Uitslag 2018

1 Max Verstappen (Red Bull Racing-TAG Heuer)
2 Sebastian Vette (Ferrari)
3 Kimi Räikkönen (Ferrari)

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Zoeken