Nieuws

Ben Pon (1936-2019)

Ben Pon (1936-2019)

Wat er in het leven zat, haalde hij eruit. Maar nu leeft Ben Pon niet meer. Eerder vandaag overleed ‘Mr. Porsche’ op 82-jarige leeftijd.

Als zoon van de man die het Volkswagen-busje bedacht en als erfgenaam van het wereldwijd opererende Pon-imperium, was Ben junior (Leiden, 9 december 1936) in veel meer takken van sport actief dan alleen de dagelijkse business. Pon ontwikkelde zich niet alleen als een begenadigd coureur – en startte hij in 1961 in de Formule 1 Grand Prix op Zandvoort – maar kwam in 1972 ook voor Nederland uit tijdens de Olympische Spelen in München, op het onderdeel kleiduivenschieten (skeet).

Mr. Porsche

Ben Pon junior trok zich in 1988 terug uit het familiebedrijf. Hij was toen 23 jaar directeur geweest van Pon Porsche Import, en had het Duitse sportwagenmerk in die tijd stevig op de Nederlandse kaart weten te zetten. Pon verhuisde naar Californië, om in Carmel Valley zijn eigen wijnlabel te beginnen. Onder vinologen staat de Bernardus Vineyard & Winery zeer hoog in aanzien.

Dutch Grand Prix Formule 1

Van de autosport heeft Ben Pon nooit afscheid kunnen nemen. Regelmatig was hij in actie te zien tijdens circuitdagen met Porsches, en ook maakte hij zich hard voor de terugkeer van de Formule 1 op Circuit Zandvoort. De hoofdtribune werd zodoende omgedoopt tot Ben Pon Tribune. Helaas zal hij geen getuige meer zijn van de F1-race die volgend voorjaar in de Zandvoortse duinen wordt verreden. Vandaag overleed Ben Pon junior op 82-jarige leeftijd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Zoeken