Nieuws

Hyundai Veloster N ETCR: Dat is waarom racen en stroom zo goed samen gaan

Hyundai Veloster N ETCR: Dat is waarom racen en stroom zo goed samen gaan

De IAA 2019 staat onder stroom. Hyundai introduceert de eerste volledig elektrisch aangedreven racewagen van het merk en is klaar voor de speciale raceklasse in 2020.

We horen het jullie denken: #$%%#& waar is het geluid gebleven? Inderdaad dat is het nadeel van racen op stroom, het maakt geen lawaai. Toch zitten er ook voordelen aan. Wat dacht je van het enorme koppel dat altijd klaarstaat om de auto af te schieten? Of van het feit dat de aandrijving het mogelijk maakt tot perfecte gewichtsverdelingen te komen? Nee, racen op stroom is helemaal zo gek nog niet.

Nieuwe klasse

Vanaf volgend jaar wordt er een nieuwe elektrische raceklasse in het leven geroepen: het ETCR. Hierin strijden elektrisch aangedreven toerwagens met elkaar. Voor merken de perfecte manier om hun nieuwe EV's op de kaart te zetten (en te testen?). Hyundai speelt inmiddels in heel wat raceklassen een behoorlijk deuntje mee. Zowel bij de toerwagens als in het WRC winnen de Koreanen races. Niet vreemd dat juist dit merk nu ook een ETCR-racer toont.

Hyundai Veloster N ETCR

De nieuwe racewagen van Hyundai is gebaseerd op de i30 N TCR en de Veloster N TCR waarmee als een tijdje succesvol geracet wordt. Waar de huidige racewagens voorzien zijn van benzinemotoren en voorwielaandrijving krijgt de N ETCR een enkele elektrische motor mee die in het midden van de bolide wordt geplaatst en louter de achterwielen aandrijft. De achterwielaandrijving zorgt voor een goede grip en voorkomt vervelende aandrijfinvloeden op de besturing die plaatsvinden bij voorwielaandrijving. Vierwielaandrijving wordt niet toegestaan in de nieuwe raceklasse.

0-100 km/h binnen 3 seconden

Het werk aan de Veloster N ETCR begon in november 2018. In augustus van dit jaar kon de eerste testversie aan de tand gevoeld worden. De auto zal vanaf nu onderworpen worden aan uitgebreide tests op het circuit. Hyundai laat nog niets los met betrekking tot prestaties en vermogen, maar naar verwachting zal de motor zo'n 650-700 pk leveren (!). daarmee sprint de Veloster N ETCR in rond de drie tellen naar 100 km/h. De sprint van 0 naar 200 km/h kost minder dan 10 seconden.

ETCR

Vanaf volgend jaar zal er geracet gaan worden in de nieuwe klasse. Daar strijdt Hyundai ondermeer met (Seat) Cupra. Hopelijk gaat dat plaatsvinden op echte circuits en niet op de gekunstelde baantjes van het Formule E-kampioenschap. Sailant detail: alle auto's in het kampioenschap zullen opgeladen worden met een mobiel waterstoflaadstation van Hyundai. Dan blijft alleen dat geluid nog een ding.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai Veloster N ETCR: Dat is waarom racen en stroom zo goed samen gaan
Hyundai Veloster N ETCR: Dat is waarom racen en stroom zo goed samen gaan
Redactie
Door Redactie

Zoeken