Nieuws

'Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op'

'Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling omhoog'

In 2030 moet honderd procent van alle nieuw verkochte auto's elektrisch zijn, zo staat in het huidige regeerakkoord. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Helemaal omdat het kabinet de stimuleringsplannen voor elektrische auto's wil afzwakken.

Volgens de NOS melden diverse bronnen dat het Klimaatakkoord wordt aangepast. In een nieuw concept zou staan dat de voorgestelde subsidie van 6000 euro op elektrische auto's wordt gehalveerd, dat hogere accijnzen en hogere wegenbelasting voor brandstofauto's van de baan zijn en dat de lage bijtelling voor EV's versneld omhoog gaat.

Bijtelling op korte termijn omhoog

Momenteel is die bijtelling 4 procent over de eerste 50.000 euro en 22 procent over het bedrag daarboven. Om elektrisch rijden te stimuleren zou die regeling tot 2024 hetzelfde blijven, maar in de gewijzigde plannen staat dat het bijtellingspercentage op korte termijn omhoog moet naar 8 of 10 procent. En dan over de eerste 40.000 euro.

Terugdringing CO2-uitstoot

Stichting Natuur & Milieu is bang dat de nieuwe maatregelen een negatief effect zullen hebben op de terugdringing van de CO2-uitstoot. Leasemaatschappijen zijn evenmin blij met de plannen omdat elektrisch rijden daardoor onnodig duur wordt. Tegenover de NOS wilden politieke partijen niet inhoudelijk reageren op het gewijzigde Klimaatakkoord.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken