Nieuws

Hoe komt Kim Jong Un aan die Mercedessen? Daimler zegt: 'Geen idee!'

Hoe komt Kim Jon Un aan die Mercedessen? Daimler zegt: 'Geen idee!'

In de film Batman verbaast de Joker zich over de apparatuur van de 'dark knight'. "Hoe komt hij aan dat fantastische speelgoed?", aldus de 'clown prince of crime'. Hetzelfde vraagt de wereld zich nu af over Kim Jong Un. Want de Noord-Koreaanse dictator heeft een paar fraaie Mercedessen.

Kim is in Rusland, waar hij een ontmoeting heeft met de Russische president Vladimir Poetin. De jonge alleenheerser van Noord-Korea heeft voor de gelegenheid twee staatslimousines meegebracht: een Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard (W221) en een Maybach 62S. Diezelfde auto's had hij ook bij zich in Singapore, toen hij daar was voor een top met de Amerikaanse president Donald Trump. Hoe hij eraan komt, is een raadsel, want er geldt een handelsembargo voor Noord-Korea. Die is ingesteld om het land te bewegen de ontwikkeling van nucleaire wapens te stoppen.

Geen idee

"We hebben echt geen idee hoe de voertuigen aan Noord-Korea werden geleverd", aldus een woordvoerder van Daimler tegenover de Associated Press. Het persbureau duidt in zijn verhaal de auto's aan als 'Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard' en 'Mercedes-Maybach S62', maar goed… Dat foutje zullen we ze vergeven.

Gebruikte voertuigen

De woordvoerder van Daimler gaat verder: "Ons bedrijf doet al meer dan vijftien jaar geen zaken meer met Noord-Korea en houdt zich aan de embargo's die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben ingesteld. We kunnen echter niets doen aan de verkoop van gebruikte voertuigen via derden."

Sancties omzeilen

Volgens een rapport van de Verenigde Naties, dat begin dit jaar werd gepubliceerd, omzeilt Noord-Korea op grote schaal de sancties, onder meer door in het geheim lading tussen schepen over te hevelen. Dat de leider van het land toch enkele Mercedessen heeft weten te bemachtigen, laat zien hoe moeilijk een embargo is te handhaven.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken