Nieuws

Dit is waarom Fiat Chrysler honderden miljoenen betaalt aan Tesla

Dit is waarom Fiat Chrysler honderden miljoenen betaalt aan Tesla

Bizar staaltje koehandel. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kan niet aan de nieuwe Europese emissie-eisen voldoen, dus betaalt het concern honderden miljoenen euro's aan Tesla om een boete van de Europese Commissie te ontlopen, zo meldt de Financial Times.

Hoe het werkt? Simpel gezegd stoten de auto's van FCA gemiddeld te veel CO2 uit. En aangezien die van Tesla helemaal niets uitstoten, betaalt FCA honderden miljoenen euro's aan het merk van Elon Musk om die auto's bij zijn vloot te mogen optellen. Daarmee gaat de gemiddelde CO2-uitstoot van FCA omlaag en ontloopt het bedrijf een boete. Volgens informatie van de Europese Commissie is de deal tussen FCA en Tesla al op 25 februari ingegaan.

Geen EV's en plug-in hybrides

Sinds 2015 mogen de auto's van een fabrikant gemiddeld 130 gram CO2 per kilometer uitstoten. Over twee jaar moet dat zijn teruggebracht tot 95 gram per kilometer. FCA voert de merken Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler en Jeep en heeft (nog) geen elektrische auto's en plug-in hybrides in zijn leveringsprogramma. Het bedrijf reageert op de berichtgeving van de Financial Times met een nietszeggend: "Wij doen er alles aan om de uitstoot van onze producten terug te brengen."

Emissiecredits kopen en verkopen

En ja, de deal die FCA met Tesla heeft gesloten mag gewoon. Binnen de Volkswagen Group wordt de hogere CO2-uitstoot van Audi en Porsche bijvoorbeeld gecompenseerd door Seat, Skoda en Volkswagen. Dit is echter de eerste keer dat twee fabrikanten die niets met elkaar te maken hebben tot een overeenkomst komen. In de Verenigde Staten heeft FCA al eerder 'emissiecredits' van Tesla, Honda en Toyota gekocht. Voor Tesla zijn dat soort deals een mooie inkomstenbron. Het merk haalde er in 2017 bijna 300 miljoen dollar mee op.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken