​Alfisti door het dolle na ontdekking originele Alfa Romeo Giulietta SZ

Alfisti, zoals trouwe aanhangers van Alfa Romeo worden genoemd, konden hun geluk niet op toen deze eerste foto's werden prijsgegeven van een originele Alfa Giulietta SZ uit begin jaren zestig. De volgens velen een van de fraaiste klassieke Alfa's allertijden werd pardoes ontdekt in een kelder waar de Italiaanse exoot maar liefst 35 jaar lang stof stond te happen.

De Alfa Romeo Giulietta SZ (van Sprint Zagato) staat te boek als één van de mooiste klassieke Alfa's ooit. Bovendien is hij vrij zeldzaam met slechts 217 gebouwde exemplaren. De ontdekking van een exemplaar uit 1962 in een kelder in Turijn, midden in autogek Noord-Italië, werd dan ook met (stil) gejuich ontvangen.

35 jaar lang in een kelder

De bijzondere SZ was eigendom van Osvaldo Avalle, een monteur. Die parkeerde hem 35 jaar geleden in een kelder. Maar de lift ging kapot en dus kon hij hem er niet meer uithalen. Meer dan drie decennia lang, want de lift is schijnbaar nog steeds niet hersteld. Eind vorig jaar al werd de Italiaanse schone in Blu Chiaro Metallizato met een kraan uit de kelder gehaald. De overheid gelastte daartoe. De eigenaar was immers overleden en er waren geen erfgenamen. De auto is nu verkocht op een veiling. Daar werd er liefst 567.000 euro voor geboden.

Vedergewicht

De Giulietta Sprint Zagato beschikt over een met de hand gebouwde aluminium koetswerk, gebaseerd op het kortere onderstel van de Giulietta Spider. Hij heeft ramen in perspex en het interieur werd tot een minimum beperkt. Daardoor weegt de auto niet meer dan 800 kilogram.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Onder de kap zit een 1,3 liter die was opgewerkt tot 100 pk. Een schijntje denk je nu en eigenlijk ook in 1962 was een dergelijk vermogen geen bijzonderheid. Maar bij zo'n pluimgewicht weet de Giulietta SZ alsnog van wanten. Als topsnelheid gaf Alfa Romeo 200 km/h op, waarmee de SZ racewagens met veel grotere motoren achter zich wist te laten. Niet alleen op het rechte stuk, maar des te meer in bochten.

100% origineel

De meeste exemplaren van de Giulietta SZ werden ooit voor competitie gebruikt. Op de Nurburgring, in de Targa Florio of tijdens de 24 Uren van Le Mans. Of dat ook voor dit exemplaar het geval was, is onduidelijk. Deze werd begeerd, juist omdat hij nog geheel in originele staat was. En nagenoeg onvindbaar.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties