Nieuws

​Waarom dieven het steeds vaker gemunt hebben op jonge auto's

​Waarom dieven het steeds vaker gemunt hebben op jonge auto's

Nu er een kalenderjaar voorbij is, is het tevens weer tijd om de balans op te maken. Omtrent verkoopcijfers, verkeersslachtoffers, maar ook het aantal gestolen auto's. Wat blijkt: het dievengilde verplaatst de aandacht steeds vaker naar piepjonge auto's. Hoezo dat?

Eerst het goede nieuws. Vorig jaar werden er minder auto's gestolen dan in 2017: 7.261 versus 8.257 stuks. Nog steeds een fors aantal, maar evengoed een daling van ruim 12 procent. De berekening komt van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Net legale handel

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat dieven er eenzelfde werkwijze op nahouden als het legale handelsverkeer. Oftewel: u vraagt, wij draaien. De consumentenvraag naar hybrides en elektrische auto's stijgt en daar anticipeert het gajes op. Het gevolg is dat het procentueel bezien steeds vaker voorkomt dat een rechtmatige eigenaar van dit type auto de volgende ochtend die niet meer op de oprit op parkeerplaats ziet staan.

Werden er in 2017 nog 184 hybrides en/of EV's ontvreemd, in 2018 waren dat er dat 360. Vooral de Toyota RAV4 en C-HR zijn populair. Daarvan verdubbelde de diefstal zelfs bijna. De diefstalkans van de C-HR bedraagt volgens het LIV 1 op 97.

Jonge auto's in trek

De stijgende populariteit van EV's en hybrides onder criminelen draagt uiteraard bij aan het feit dat jonge auto's steeds vaker worden gestolen dan voorheen. Immers, het aanbod aan auto's met een 'alternatieve' aandrijflijn is pas onlangs op gang gekomen. Maar sowieso komen auto's niet ouder dan anderhalf jaar er bekaaid af. 33 procent bedraagt de toename. Of de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoverzekeringen hierop van invloed is, valt lastig te concluderen. Bij veel maatschappijen zijn jonge auto's namelijk niet standaard meer tegen diefstal verzekerd.

Kans op terugvinden?

Is je auto gestolen, dan is de kans het grootst dat 'ie wordt teruggevonden binnen de eerste week na de verdwijning (57 procent). In de weken daarop neemt de 'pakkans' sterk af, tot slechts 1 op de 5 gestolen auto's na een maand. In 2018 belandde slecht 40,9 procent van de gestolen auto's weer bij de rechtmatige eigenaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken