Nieuws

Hoezo langste file ooit? In 1979 kón men niet eens in de file staan

Hoezo langste file ooit? In 1979 kón men niet eens in de file staan

Eerder deze week is er 2 tot 5 centimeter sneeuw gevallen. En gelijk komen we met zijn allen in de langste file ooit te staan. En dat terwijl hele volksstammen hun auto tegenwoordig hebben voorzien van winterbanden. Zijn we dan niets meer gewend? 40 jaar geleden was het andere koek. Toen kónden we – met name in het noorden van het land – niet eens een file vormen. Simpelweg omdat je de weg niet op kon. Een kleine terugblik op de horrorwinter van 1979.

In de nacht van 13 op 14 februari 1979 raasde er een groot lagedrukgebied over Nederland, dat met name in de noordelijke provincies zijn sporen naliet. Door hevige sneeuwval in combinatie met een harde wind, werden er sneeuwduinen gevormd en raakten auto's en huizen totaal ingesneeuwd. Het was de zwaartste sneeuwstorm van de 20ste eeuw in ons land. Van winterbanden had destijds nog niemand gehoord, stoelverwarming had je alleen in Volvo's en Saabs, om van interieurvoorverwarming nog maar te zwijgen.

Hoezo langste file ooit? In 1979 kón men niet eens in de file staan

Geen langste file ooit

Toch was er geen sprake van de langste file ooit. Hoezo dan niet? Een belangrijke reden was dat de sneeuwstorm zich 's nachts voordeed, terwijl de meeste Nederlanders nog thuis in hun bed lagen. Tegen de tijd dat de meeste mensen naar hun werk wilden gaan, waren de wegen al totaal onbegaanbaar. Als je er al in slaagde je auto uit de sneeuw te graven, kon je vervolgens nergens heen. De enkele waaghals die het wel probeerde, was gedoemd te stranden.

Hoezo langste file ooit? In 1979 kón men niet eens in de file staan

Niet alleen het autoverkeer liep vast, ook de treinen reden niet meer. Destijds een unicum … Toch probeert een dappere automobilist zijn Fiatje 850 uit de sneeuw op te graven.

Scholen en bedrijven dicht

De sneeuw maakte na een paar dagen plaats voor ijzel en het bleef nog lang (on)rustig in het Hoge Noorden. Scholen en bedrijven waren dagenlang gesloten en het openbaar vervoer lag stil. We zijn benieuwd wat voor consequenties zulk weer anno 2019 zou hebben … Waarschijnlijk zou de langste file ooit van gisteren nog eens in lengte verdubbelen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.

Zoeken