Nieuws

​Porsche heeft weer zin om te rallyrijden

​Porsche heeft weer zin om te rallyrijden

Na jaren van afwezigheid (als fabrieksteam) begint het rallyrijden weer te kriebelen bij Porsche. De eerste stappen voor een terugkeer zijn al gezet. Met deze 718 Cayman GT4 Clubsport, die voldoet aan de FIA R-GT-reglementen.

Eigenlijk zijn Porsches nooit weggeweest in de rallysport. Maar die auto's zijn allemaal van privéteams. Als officieel fabrieksteam is Porsche al enige tijd uit beeld op de onverharde paden. Maar nu is het merk dus van plan om zijn rentree te maken in de rallysport, en de hier getoonde 718 Cayman GT4 Clubsport bewijst hoe serieus dat voornemen is. Sterker, er is zelfs al een rentreejaar omcirkeld op de kalender: 2020.

Proefdraaien gaf de doorslag

Kun je je deze spectaculaire beelden nog herinneren? Toen al viel op te maken dat het enthousiasme voor het rallyrijden bij Porsche weer terug is. Het enthousiaste onthaal van de Cayman GT4 Rallye Concept Car, die tijdens ADAC Rallye Deutschland in 2018 werd ingezet als nul-wagen met Romain Dumas aan het stuur, gaf de daadwerkelijke doorslag. Een nieuw optreden volgt, en wel tijdens de GP Ice Race in het Oostenrijkse Zell am See (19 - 20 januari). Daar komt de maagdelijke witte Cayman opnieuw in actie, met ditmaal achter de knoppen Richard Lietz. De Porsche-fabrieksrijder staat momenteel derde in de GTE Pro-klasse van het FIA World Endurance Championship (WEC).

Flat six

Porsche's officiële rallykanon is gestoeld op de pas onthulde 718 Cayman GT4 Clubsport. Ook de rallyversie is uitgevoerd met een 3.8-liter 'flat six', goed voor 425 pk. En zo zijn er meer technische overeenkomsten tussen de circuit- en de rallyuitvoering, maar de onderstelafstemming wijkt als vanzelfsprekend behoorlijk af. Anders zou de rally-Cayman het niet lang volhouden buiten de gebaande paden.

Rallyhistorie Porsche

Porsche heeft diverse grote successen behaald in de rallysport. Het winnen van de Dakar Rally in 1986 bijvoorbeeld, met de nu legendarische 959. Ook de Porsche 953, die was gebaseerd op een vierwielaangedreven 911, was goed voor een Dakar-overwinning. En in de late jaren '60 en vroege 70-er jaren behaalden Vic Elford en Björn Waldegaard met een 911 zeges in de fameuze Rally van Monte Carlo.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
​Porsche heeft weer zin om te rallyrijden
Redactie
Door Redactie

Zoeken