Nieuws

Wordt autorijden iets voor de elite?

Wordt autorijden iets voor de elite?

Dat authentiek autorijden al meer aan banden wordt gelegd mag reeds bekend zijn. Hogere belastingen, extra voordelen voor wie het milieu ontziet bij het bewegen van A naar B en het weren van oldtimers op bepaalde locaties zijn zoal enkele voorbeelden van gebruikte breekijzers tegen minder CO2 in de lucht. Dit alles naast alsmaar strengere emissie-eisen natuurlijk. Als dit zo doorgaat, kan autorijden weleens iets voor de elite worden…

Wordt autorijden iets voor de elite?

Onlangs hebben verschillende leden van de Europese Unie en vertegenwoordigers van de auto-industrie de koppen bij elkaar gestoken omtrent de nieuwe uitstootnormen voor personenauto's. Het voorstel van de EU: een verdere daling van de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030. Volgens een aantal landen gaat dat echter nog niet ver genoeg. Ten minste acht landen, waaronder Frankrijk en ons eigen kikkerlandje opteren voor een nog sterker reductie.

Kortom, iedereen wil een lagere uitstoot vooropstellen, maar er heerst een klein probleempje: er is geen consensus over hoeveel dat dan moet zijn. De witte boorden (en vooral hun boekhouders) willen immers ook niet dat de auto-industrie door een opgelegde CO2-druk in elkaar klapt. In dat geval zouden de bobo's vooral zichzelf in de vinger snijden.

Alles kan, maar wie betaalt?
Vandaar dat de gesprekken ook worden bijgewoond door talrijke automensen met verstand van zaken. Zij moeten per slot van rekening die zeer CO2-vriendelijke auto's uit hun mouw toveren. En snel.

De automerken omschrijven de voorgestelde dalingen in CO2-afgifte als 'erg agressief' en 'een bedreiging voor de individuele mobiliteit'. Ze claimen nergens dat ze niet in staat zullen zijn om auto's te produceren die de norm halen, maar ze zijn formeel dat individuele mobiliteit voor alle lagen van de bevolking erdoor in het gedrang komt.

Happy few
De vakorganisatie ACEA, die vijftien constructeurs met aanzienlijke Europese belangen groepeert, trekt in het bijzonder aan de alarmbel. Eveneens niet zozeer met het tegenargument dat de norm technisch niet haalbaar zou zijn, maar omdat de voorgestelde eisen onbetaalbaar zouden worden. De prijs van een nieuwe auto riskeert namelijk zo duur te worden dat alleen de elite die zich nog kan veroorloven. En daar wordt, zoals al eerder al aangehaald, geen enkele schatkist blij van.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers