Nieuws

Snelheidsboetes Nederland

​Audi- en BMW-rijders krijgen de meeste snelheidsboetes

Enig idee hoeveel snelheidsboetes er (in 2017) werden uitgeschreven? Dat waren er 5,8 miljoen. En ook zo benieuwd wat het profiel is van degene die de meeste boetes krijgt? En wie de minste? Een aantal interessante feitjes over snelheidsbekeuringen verzameld door het CBS.

​Audi- en BMW-rijders krijgen de meeste snelheidsboetes

Jongeren vaker bekeurd

Van de particuliere autobezitters was het aandeel dat ten minste één keer bekeurd werd voor een snelheidsovertreding hoger onder jongeren dan onder ouderen. Van de 19-jarige autobezitters werd 37,6 procent bekeurd in 2017. Van de auto's van 80-plussers had 17,9 procent minstens één bon. Autobezitters van 18 jaar werden minder vaak bekeurd dan autobezitters van 19 jaar. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat jongeren pas een auto kochten na hun 18e verjaardag en daarom slechts een deel van het jaar op de weg waren.

Plug-in hybride relatief meeste snelheidsboetes

In 2017 werd van alle personenauto's op benzine 28 procent één of meermaals bekeurd voor te hard rijden. Plug-in hybrides werden naar verhouding het vaakst bekeurd, 63 procent van de auto's van dit type kreeg minimaal één bekeuring. Ook van de diesels (46 procent) en volledig elektrische voertuigen (45 procent) werd een relatief groot deel bekeurd.

Audi en BMW het vaakst bekeurd

Van de dertig meest voorkomende automerken kregen Audi's het vaakst een boete (48 procent), gevolgd door BMW (46 procent), Land Rover, Volvo (beide 45 procent). Laag daarentegen was het percentage bekeurde personenauto's van de merken Daewoo, Daihatsu (beide 20 procent) en Suzuki (22 procent).

Ook de hoogte van de snelheidsoverschrijding verschilt per merk. Porsches overschreden de snelheidslimiet met 9,3 kilometer per uur het meest. Daihatsu had de lichtste snelheidsoverschrijding binnen de top 30 (7,4 kilometer per uur te hard). Geluk voor de hardrijders was er overigens ook, de boetes lagen in 2017 namelijk iets lager dan in 2016.

Tesla-rijders absolute nummer 1

Buiten de top 30 meest voorkomende merken valt Tesla op, waarvan er in Nederland bijna 9 duizend zijn. Daarmee staan ze niet in de top 30, maar hebben ze wel de twijfelachtige eer de lijst aan te voeren als je kijkt naar percentage. Van de Tesla-rijders kreeg ongeveer drie kwart minstens één snelheidsboete in 2017. En dat maakt de rijders van dit merk tot de meest beboete autorijder van Nederland.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers