Nieuws

De vijf meest curieuze beroepen in de auto-industrie

Het ontwikkelen van een nieuwe auto wordt vaak geassocieerd met beroepen als ontwerper, engineer en testrijder. Maar autofabrikanten hebben ook meer excentrieke beroepen waarbij je misschien nooit hebt stilgestaan. Ze zijn echter minstens zo belangrijk voordat jij in je nieuwe bolide kunt stappen.

De allereerste bestuurder

De allereerste bestuurder

2 miljoen kilometer per jaar. Dat is de afstand die de testrijders in de Seat-fabriek in Martorell bij elkaar opgeteld afleggen. Zij zijn degenen die de auto voor de eerste keer starten, van de productielijn rijden en vervolgens op zes verschillende wegtypen testen of alles aan de kwaliteitsstandaard voldoet.

De kleibeeldhouwer

De kleibeeldhouwer

Deze beeldhouwers maken klei met de hand tot levensgrote auto's die zelfs hetzelfde wegen als een echt voertuig. Dit vereist 2.500 kg klei en tot 10.000 uur geduldig schrapen om een enkel kleimodel uit te werken, dat het silhouet van een auto volledig zal weergeven voordat het ontwerp wordt bevroren.

De autokleermaker

De autokleermaker

Meer dan 30 meter aan draad hebben zij nodig om een auto volledig te bekleden. En dat doen ze met de hand. Al twee jaar voordat een auto op de markt komt is de autokleermaker bezig om het interieur volledig naar smaak aan te kleden.

De stoelentester

De stoelentester

Het vormen van de ideale stoel, dat is hun doel. Met verschillende soorten schuim, stof, stiksels en structuren van materialen werken ze naar de ultieme stoel voor iedereen. Hebben ze dat eenmaal gevonden dan moet een stoel bovendien 20.000 keer versteld worden om een lange levensduur te kunnen garanderen.

De autosommelier

De autosommelier

Hun belangrijkste gereedschap? De neus. Zij stellen de beroemde 'nieuwe auto-geur' samen. Een team van chemici voert elk jaar meer dan 400 reukproeven uit waarbij auto's worden blootgesteld aan een temperatuur van 60 graden Celcius. Onder elke omstandigheid moet een nieuwe auto immers lekker ruiken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken