Nieuws

Alfa Stelvio Q is record kwijt aan Mercedes-AMG GLC 63

Alfa Stelvio Q is record kwijt aan Mercedes-AMG GLC 63

Het viel te verwachten. Vroeg of laat dient er een betere aan. Praktisch geen snelheidsrecord is immers voor de eeuwigheid weggelegd. Zo ook niet, de snelste rondetijd op de Nürburgring voor SUV's.

Het zijn naar eigen zeggen nuchtere heren in Stuttgart als ook Affalterbach, daar waar Mercedes' performance-dochter AMG is gevestigd. Ze weten dat een auto die snel over het circuit gaat, niet noodzakelijk een betere auto voor de openbare weg oplevert. Ze willen dan ook niet beweren dat ze veel belang hechten aan de rondetijd op de Nürburgring. Tegelijk pakken ze er toch maar graag mee uit. Eerder dit jaar ging een AMG GT4 63 S al eens rond in 7:25.41. Voor Mercedes meteen een reden om zich er tot snelste vierzitter uit te roepen. Jaguar stond met de opgefokte XE SV Project 8 weliswaar al na 7:21.23 aan de finish, maar de geniepige Britten hadden een volgens de Duitsers oneerlijke strijd geleverd door de achterbank te lozen.

SUV-klasse

Ditmaal is Mercedes met de GLC 63 S 4Matic+ door de groene hel gevlogen. Niet zo snel als de AMG GT. Maar dat hoefde ook niet. Beter doen dan de Alfa Romeo Stelvio, die het ronderecord voor SUV's als een pluim in z'n hoed had zitten, volstond. Aan het eind van de 20,8 kilometer lange rond wees de timer 7:49.369 aan. Dat is 2,3 tellen beter dan de Italiaan.

De vierliter V8 in de Mercedes wekt 510 pk op, exact evenveel als de 2,9 liter V6-biturbo in de Stelvio Quadrifoglio. Maar de GLC heeft nog een aantal extra troeven. Hij beschikt over luchtophanging met adaptieve dempers, een elektronisch sper-differentieel bij de achterwielen en een computergestuurde aandrijflijn die de aandrijfkracht naar de juiste wielen stuurt plus high-tech composietremmen. Dat helpt. Maar helpt het ook tegen het geweld dat Urus heet? Lamborghini moet nog immers…

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken