Nieuws

Renault-Nissan schuift topman Carlos Ghosn aan de kant wegens fraude

Renault-Nissan schuift topman Carlos Ghosn aan de kant wegens fraude

Het regent CEO's de laatste tijd. Na diverse topmannen bij de Volkswagen Groep en onlangs Elon Musk bij Tesla, is het nu Carlos Ghosn die in ongenade is gevallen bij z'n werkgever, de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Hij zou de fiscus hebben geflest.

Ghosn kan – met gebogen hoofd – aanschuiven bij Wendelin Wiedeking (ex-Porsche), de voormalige topmannen bij Volkswagen, Ferdinand Piech en Martin Winterkorn, Rupert Stadler (ex-Audi) en de recent door Tesla aan de kant geschoven Elon Musk. Al deze CEO's werden prompt de laan uitgestuurd wegens aan het licht gekomen wanpraktijken. Ondanks hun gevierde status. Want je weet: resultaten uit het verleden bieden nu eenmaal geen garantie voor de toekomst. Zelfs niet voor een reddende engel.

Voetstuk

Want dat laatste was Ghosn. De Fransman, geboren in Brazilië van Libanese ouders, trad in 1999 aan bij Nissan en is sinds 2005 ook de hoogste baas bij Renault. Beide merken wist hij, naar fikse reorganisaties en saneringen, in korte tijd weer winstgevend te maken en heden behoort de Japans-Franse alliantie zelfs tot de grootste autoconcerns ter wereld. Enkele jaren geleden werd ook Mitsubishi ingelijfd en ook dat noodlijdende merk klimt dankzij inspanningen van 64-jarige Ghosn uit een dal. Niet voor niets werd onlangs nog zijn contract als topman van Renault-Nissan-Mitsubishi verlengd tot 2022.

Gearresteerd

Dat contract zal echter verbroken worden nu blijkt dat Ghosn jarenlang de fiscus heeft geflest door een lager salaris op te geven dan daadwerkelijk het geval is. Zo'n 77 miljoen euro zou er niet bij de belastingdienst gemeld zijn. Een financieel gesjoemel waarbij vertegenwoordigend directeur Greg Kelly hem zou hebben geholpen en zodoende is hij ook gearresteerd. Tevens zou Ghosn regelmatig gebruik hebben gemaakt van bedrijfseigendommen voor persoonlijke doeleinden.

Naar verluidt zou Ghosn met onmiddelijke ingang ontheven zijn uit zijn functie, maar zeker is dit niet. De fraude komt immers nogal uit de lucht vallen. Ook is er zodoende nog geen opvolger bekend.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken