Nieuws

Als Vietnam een F1 GP toegewezen krijgt, dan hoeft Zandvoort zich geen zorgen te maken

Als Vietnam een F1 GP toegewezen krijgt, dan hoeft Zandvoort zich geen zorgen te maken

Daags na het nieuws dat een nieuwe Grand Prix van Nederland een serieuze kans van slagen heeft, kreeg Vietnam vandaag te horen dat het in 2020 een grote prijs mag organiseren door de straten van Hanoi. Wie ooit in de hoofdstad van dit altijd nog door oorlog verdoofde land is geweest, begrijpt ineens waarom Prins Bernard Jr. alle vertrouwen in zijn geesteskind heeft.

Zandvoort en Assen strijden nog altijd om de eer wie na decennia eindelijk weer een Formule 1-weekend op Nederlandse bodem mag organiseren. De uitbaters van Circuitpark Zandvoort, waaronder Prins Bernard Jr., claimen al toezeggingen te hebben ontvangen, maar het bepalende Formule One Management weet naar eigen zeggen van niets. TT Assen voelt zich zodoende nog steeds in de race. Niet in de laatste plaats omdat het in theorie over de beste papieren beschikt. Want één ding is zeker: als Zandvoort die lang gedroomde F1-race krijgt toegewezen, dan zal er ontzettend veel moeten gebeuren aan en naast de baan door de duinen.

Hoe dan?

Dit gezegd hebbende. De staat waarin het sterk verouderde Circuit Zandvoort verkeert is niets vergeleken met de straten binnen en infrastructuur rond Hanoi. Vietnam bloeit weliswaar op, diens wegennetwerk, zelfs die van haar belangrijkste metropool met circa 6 miljoen inwoners, is geen Monaco.

Het breedste asfalt vind je rondom Hanoi Old Quarter. De rest is smaller dan de Nederlandse busbaan en allemaal verre van biljartlakens. Nog maar te zwijgen over de resterende breedte wanneer de ontelbare marktkraampjes in al hun glorie staan uitgestald. En kom de Vietnamees niet aan hun handelswaar. Dat behoort welhaast toe aan het vele heilige materieel dat het volk aanbidt.

Een voor de westerling ondoorgrondelijk mierennest vormt Hanoi, en niet snel zal men dat een halt laten toeroepen. Ook niet voor slechts een weekend vol bobo's en gillende motoren (die in decibellen toch nooit de miljoenen scooters en brommers in Hanoi zullen overstemmen). Dat kan nog leuk worden.

Hoop voor Bernard

Het communisme en de vernietigende Amerikaanse oorlog die Vietnam bijna 20 jaar teisterde ligt (gelukkig) al decennia in het verleden, de geur van het walgelijke napalm hangt bij wijze van spreken nog altijd als een donkere wolk boven het land.

Veel veteranen voelen nog dagelijks de gevolgen van de ontelbare bommen vol 'Agent Orange' die er zijn gedropt en Vietnam bijna van de aarde hadden weggevaagd. Oorlogsrelikwieën uit de Vietnamoorlog tref je zowat op elke hoek van een belangrijke straat in Hanoi aan. Met als grootste 'trofee' een neergehaalde B-52 bommenwerper die sindsdien tergend langzaam wordt verzwolgen door het idyllisch ogende wijkvijvertje waarin het is neergestort.

Op niet veel aardeplekken vind je zoveel oorlogsmusea per vierkante kilometer. En de tentoonstellingen zijn niet zelden bestemd voor zwakke magen. En dat land, wat tegelijk een weergaloze plek is om te vertoeven, is dus zeker van een F1 Grand Prix in 2020. Bernard Jr. heeft de campagne waarschijnlijk alvast koud gezet...

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken