Nieuws

Einde van de Amerikaanse limo na dit tragische ongeluk?

Einde van de Amerikaanse limo na dit tragische ongeluk?

De limousine is bijna net zo Amerikaanse als de cowboy of de countryzanger. Maar het luxevervoer, dat geassocieerd wordt met status, feesten en uitgaan, ligt er al lange tijd onder vuur. Vooral omwille van een gebrek aan veiligheid. Na een tragisch ongeluk in de staat New York onlangs, krijgt de limousine weerom de wind van voren.

Bedrijven die bestaande voertuigen ombouwen tot limousine, hoeven aan niet al te veel eisen te voldoen. Zo zijn gordels voor de inzittenden niet verplicht bijvoorbeeld. Bovendien zijn limousines de afgelopen decennia alleen maar langer en zwaarder geworden. Dit door onder meer SUV's en terreinauto's als basis te gebruiken. Maar het draagvlak voor de limo verslechterd bovenal zodra ze betrokken zijn bij een ongeval. De gevolgen zijn dan namelijk niet zelden zeer ernstig.

Ergste verkeersongeluk in decennia

Zo is het recente ongeluk in het Amerikaanse stadje Schoharie, zo'n 250 kilometer ten noorden van New York één van de zwaarste verkeersongevallen in Amerika in decennia. Twintig personen kwamen daarbij om het leven, terwijl er nauwelijks voertuigen bij het ongeluk betrokken waren. Alle 18 inzittenden (17 passagiers en de bestuurder) van de uitgestrekte Ford Excursion uit 2001 lieten het leven.

De bestuurder van de limo negeerde, op hoge snelheid en om onbekende reden, een stopteken op een kruispunt. De auto ramde een geparkeerde Toyota alvorens in de berm tot stilstand te komen. In de geparkeerde Toyota zat niemand, maar twee voetgangers kwamen om het leven toen ze door de weggekeilde Japanse SUV werden verpletterd.

De tragedie brengt de ernstige veiligheidsrisico's van limousines aan de oppervlakte. En dat terwijl er weinig protest is tegen een verstrenging van de regelgeving. En daarmee hangt een Amerikaans icoon aan een zijden draadje.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken