Nieuws

Handbak met uitsterven bedreigd

Handbak met uitsterven bedreigd

Als de tendens zich doorzet kan de handmatige versnellingsbak op dezelfde stapel al de CD, radio via de Ether, filmrolletjes en geprinte magazines. Fameuze producten waarmee meerdere generaties zijn groot geworden maar die de tand des tijds niet zullen overleven. Zo is er namelijk ook al minder vraag naar zelf poken.

Bij de stuurman die van authentiek autorijden houdt staat de handbak nog altijd hoog in het vaandel. Maar zelfs dat neemt af. De handbak raakt uit de gratie. En dat telt niet slechts één oorzaak.

Verplichte kost

Een populair gezegde onder automaatliefhebbers luidt: 'Eenmaal aan de automaat wil je nooit weer anders'. Waarschijnlijk klopt dit, want uit cijfers van Bovag en de Rai Vereniging blijkt dat ruim 34 procent van alle nieuwe auto's wordt geleverd met een automatische transmissie. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2006.

De keuze van de koper? Deels. Want op steeds meer auto's is een handbak simpelweg niet meer te verkrijgen. Een automaat is verplichte kost. Dat is steeds vaker zo bij modellen in de topsegmenten. Daarnaast zit de elektrische auto als een magere hein achter het uitsterven van de handbak aan. EV's worden namelijk nimmer bedeeld met een manuele versnellingsbak. Eenvoudigweg omdat dit technisch bijna onmogelijk is. Bij (plug-in) hybrides al net zo. Tel daarbij op dat de elektrische auto de toekomst heeft en je hebt de ware moordenaar van de handbak te pakken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken