Nieuws

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Fiat-werknemers in de Melfi-fabriek in Zuid-Italië gaan volgende week in staking vanwege de transfer van voetbalvedette Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar Juventus. Met die transfer gaat namelijk een bedrag van liefst € 105 miljoen gemoeid, exclusief exorbitant salaris van 30 miljoen per jaar.

Update – De fabrieksarbeiders bij Fiat's fabriek in Melfi zijn boos. Omdat ene Ronaldo is gelijfd door hetzelfde moederbedrijf tegen de lieve som van 112 miljoen euro (exclusief jaarsalaris), terwijl zij al jaren geen salarisverhoging hebben ontvangen en halverwege de maand al door hun geld heen zijn. En dus zou er gestaakt worden door het Fiat-personeel. Uit protest tegen de komst van de kersverse Juventus-ster, maar vooral om alsnog enige gram te halen.

Zo gezegd, zo gedaan. Alleen niet door de verwachte 1.700 man, maar slechts 5. Ja, je leest het goed: slechts vijf Melfi-fabrieksarbeiders met zure gezichten en spandoeken voorzien van treffende leuzen kwamen opdagen. Een regelrechte afgang voor de Unione Sindacale di Base, de Italiaanse bond die de staking initieerde.
Marketingtip aan Cristiano: speel de Robin Hood door een deel van je nieuwe jaarsalaris aan het Fiat-personeel te geven en je kunt nu al niet meer stuk in Turijn en daarbuiten.

Zelfde eigenaar

Wat heeft een voetbalclub met een automerk te maken? Nou, er zijn meerdere lijntjes te noemen, maar geen van allen lijkt op dit specifieke geval. Hier draait het allemaal om de eigenaar van Juventus en Fiat. Die is namelijk dezelfde, te weten Exor. Deze grote investeringsmaatschappij betaalt zowel het salaris van Ronaldo als dat van de fabrieksarbeiders werkzaam bij Fiat, maar bijvoorbeeld ook dat van het Ferrari-personeel.

Onacceptabel

Het zijn echter de Fiat-medewerkers waarbij de megatranfser van 's werelds beste voetballer in het verkeerde keelgat is geschoten, alsook de vakbond van Fiat. De zogeheten Unione Sindacale di Base hekelt het feit dat het personeel van FCA (Fiat Chrysler Automobiles) in Italië al jaren om toegevingen wordt gevraagd, maar dat de berg centen om één enkele voetbalspeler aan te kopen blijkbaar wél voorradig zijn. 'Onacceptabel', aldus de arbeidersbond.

Geld over de balk

De vakbond geeft meteen een sneer daar de productstrategie van FCA. Het personeel moet beroep doen op sociale vangnetten in afwachting van nieuwe modellen die nooit aankomen, het moet de broeksriem aanhalen, terwijl het management miljoenen over heeft voor één personeelslid. De bond gaat verder door te zeggen dat 'Fiat-arbeiders het vermogen van het bedrijf voor de laatste drie generaties hebben gemaakt, maar in ruil daarvoor alleen een leven van ellende hebben gekregen'. En dat is nog niet alles. Het gaat verder met de mededeling dat 'het bedrijf moet investeren in automodellen die de toekomst van duizenden mensen garanderen. Niet in een persoon die voor de rest van zijn leven al lang en breed gebeiteld zit.'

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken