Nieuws

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in

Audi is voornemens de TT Roadster niet meer te laten terugkeren als de huidige generatie met pensioen is gestuurd. Idem dito wat betreft de A5 Cabriolet. In plaats van deze modellen zouden de Duitsers de voorkeur geven aan de terugkeer van de A4 Cabrio.

De cabriolet verkeert in zwaar weer. Iets waarover Audi kan meepraten, want die verkocht vorig jaar slechts 4.000 stuks van de TT Roadster en 7.000 exemplaren van de A5 Cabriolet. Geen getallen om over naar huis te schrijven en waarschijnlijk zelfs niet eens rendabel. Niet zo gek dus dat Audi aan het peinzen is geslagen of beide modellen wel een opvolger verdienen. De Duitse media beweert het besluit al te weten, namelijk dat Audi het koperspubliek voor de TT Roadster en A5 Cabriolet wil opvangen met slechts één nieuw cabriomodel. En dikke kans dat daarvoor de naam A4 Cabriolet wordt afgestoft.

What's in a name?

Wie een beetje vertrouwd is met de technische structuur bij de Volkswagen-groep weet dat de A5 Cabrio technisch bezien eigenlijk een A4 Cabrio is. Het (hogere) cijfer is een gevolg van een marketingbeslissing.

Wat zal er dan veranderen bij de volgende generatie? Wel, heel wat. Want terwijl de A4 zijn MLB-onderstel (met motoren in lengterichting) behoudt, wil Audi de A4 Cabrio op het MQB-platform plaatsen. Een bodemplaat met dwars opgestelde motoren waarvan de TT, maar ook de Audi A3 (de Cabrio daarvan incluis) gebruik van maakt.

Goedkoper flaneren

Dit laatste betekent concreet dat de toekomstige A4 Cabrio een andere, goedkoper te fabriceren, technische basis krijgt dan de andere A4-varianten. En je mag ervan uitgaan die besparing ten minste ten dele het prijskaartje zal beïnvloeden. Audi wil op die manier een concurrentieel voordeel halen ten aanzien van de BMW 4-serie Cabrio en de open uitvoering van de Mercedes C. Wanneer de nieuwe Audi A4 Cabriolet verwacht wordt, durft de Duitse media nog niet te zeggen en Audi heeft nog niet gereageerd op de beweringen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers