Nieuws

Iedereen wil een EV, maar is dat ook echt zo?

Iedereen wil een EV, maar is dat ook echt zo?

Niet alleen in Nederland gaat het de autodealer voor de wind, ook op Europees niveau stijgt de verkoop van nieuwe auto's. Goed nieuws, behalve voor een brandstofsoort in het bijzonder. En hoe gewild is de elektrische auto nu echt? Dit valt er uit de laatste cijfers op te maken.

Het eerste verkoopkwartaal van 2018 zit erop en dat is een prima gelegenheid om een aantal ontwikkelingen uit de cijfers te distilleren. Het nieuws is vooral slecht voor de dieselauto. Politiek aan de schandpaal genageld en mogelijk volstrekt onterecht geweerd uit stadscentra (ondanks dat onafhankelijke experts hier maar niet over eens geraken en metingen evenmin), zag de oliestoker z'n verkoop duikelen met liefst 17 procent. Nog nijpender voelt deze duikvlucht in absolute aantallen: in het eerste kwartaal van dit jaar werden 331.037 minder diesels verkocht. Dat zijn serieus veel auto's, iets waarover Volkswagen in het bijzonder kan meepraten.

Bijna iedereen die een diesel overwoog en uiteindelijk niet tot aanschaf overging, viel alsnog voor een benzinemodel. Daarvan steeg het aantal met ruim 14 procent, gelijk aan bijna 300.000 auto's.

En de elektrische auto?

Ja, ook wij waren daarnaar zeer benieuwd. Antwoord op vragen als 'profiteert de EV nu de diesel in ongenade is gevallen?' of 'is de EV echt zo gewild als men veelal beweert'. Wel, kijkend naar het percentage alleen zou je daarop fanatiek knikken. De verkoop van de elektrische auto ging namelijk met 35 procent de lucht in. Vergeet echter niet dat de EV van een lager aantal start en dus makkelijker spectaculaire groeipercentages kan realiseren.

In absolute verkoopaantallen heeft de elektrische auto wel degelijk nog een lange weg te gaan wil het de benzine- en zelfs dieselauto verslaan. Na de eerste drie maanden van dit jaar stond de teller op 43.585 stuks. De Europese verkoop van de plug-in-hybride ging met ruim 47 procent omhoog en dat staat voor net geen 45.000 auto's.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers