Nieuws

Ook elektro-ondersteuning voor diesels bij Volkswagen

Ook elektro-ondersteuning voor diesels bij Volkswagen

De term 'diesel' ligt voortaan een stuk gevoeliger bij Volkswagen. Maar hoe je het ook wendt of keert, de oer-brandstof zal nog een best eventjes deel uitmaken van het modellenaanbod. En daarom investeerde de Duitse autogigant juist extra in de brandstof die zomaar haar ondergang had kunnen betekenen. Zo stelde Volkswagen op het International Vienna Motor Symposium in Wenen een 2.0 TDI 'Evo' met milde hybridetechnologie voor.

Volkswagen wil (en moet) dat de gemiddelde uitstoot van haar ganse modellenvloot niet meer dan 95 g/km bedraagt vanaf 2020. Omdat het veelvuldig aangekondigde I.D. elektro-offensief pas over enkele jaren om de hoek komt kijken, kunnen de welbekende TSI- en TDI-motoren nu alvast een duwtje in de rug gebruiken op dit vlak. Een Golf voorzien van benzinemotor die hulp krijgt van een sterke 48 Volt-accu werd eerder al gepresenteerd (en zal in 2019 op de markt komen), nu zijn de diesels aan de beurt.

EA288 Evo

Aan de interne typebenaming EA288 Evo valt op te maken dat het om een evolutie van een bestaande 2.0 TDI gaat. Deze tweeliter diesel is voorzien van een starter/generator met een riem en een grotere 12 Volt-accu die energie terugwint, opslaat in een lithium-ion batterij en zo helpt om het brandstofverbruik te verlagen en het rijcomfort te verhogen, aldus Volkswagen.

Daarbij is ook het verbrandingsproces van de dieselmotor opnieuw ontworpen, alsook de efficiency en de reactiesnelheid van de turbo verbeterd. De nabehandelingscomponenten in de uitlaat, zoals het roetfilter en de NOx-katalysator, hebben nu tevens meer effect. Verder zijn de nieuwste TDI's lichter geworden, zijn de hitteverliezen omlaag gebracht en is er minder interne frictie. Over het geheel genomen is de CO2-uitstoot van de EA288 Evo-diesels tot 10 g/km lager geworden in vergelijking met de vorige generatie. Bijkomend voordeel is een gestegen vermogen en koppel van zo'n 9 procent.

1.5 TGI Evo op aardgas

Een andere aangepakte motor die Volkswagen toont in de Oostenrijkse hoofdstad is de nieuwe 1.5 TGI Evo-aardgasmotor. Deze direct ingespoten bifuel-motor heeft een turbo met variabele turbinegeometrie en is gebaseerd op de bestaande 1.5 TSI ACT BlueMotion-motor. De motor is 130 pk sterk en heeft in de huidige Golf (met DSG-automaat) een geschat aardgasverbruik van 3,5 kg/100 km, waarmee hij een actieradius van zo'n 490 kilometer heeft. Als de gastank leeg is, schakelt de auto automatisch over naar benzine voor nog 190 kilometer aan actieradius.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ook elektro-ondersteuning voor diesels bij Volkswagen
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers