Nieuws

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2018

Het centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd hoeveel dodelijke verkeerslachtoffers er zijn geleden vorig jaar. Daaruit blijkt dat er voor het eerst meer fietsers dan automobilisten vallen te betreuren.

Het CBS, alsook de landelijke hulpdiensten, krijgen – helaas – bevestigt wat ze al een beetje zagen aankomen afgaande op de ontwikkelingen in het verkeer de laatste jaren: onder de verkeersdoden bevinden zich steeds meer fietsers. In 2017 sneuvelden zelfs meer fietsers dan automobilisten in het verkeer, en dat is voor het eerst: 206 versus 201. Als initiële oorzaken hiervan worden het toenemende smartphonegebruik onder fietsers genoemd en de sterke opkomst van de (snelle) e-bike onder met name ouderen.

Opvallend is ook dat mannelijke fietsers met 148 tegen 58 beduidend vaker het leven laten dan vrouwelijke. Of sportiviteit hierin een cruciale rol speelt is onduidelijk. Wel is bekend dat er meer mannen dan vrouwen een populaire fietssport beoefenen, zoals wielrennen of mountainbiken. Een ongeluk schuilt bij dergelijke fieters nu eenmaal in een klein(er) hoekje dan bij recreatieve fietsers.

Daling weer ingezet

'Goed nieuws' is er ook. 2017 telde namelijk minder dodelijke verkeersslachtoffers dan het jaar ervoor: 613 versus 629 in 2016. Daarmee is een daling weer ingezet na enkele jaren van stijging. Het niveau van 2013 en 2015 is echter nog lang niet in zicht. Toen vielen er 'slechts' 570 doden in het verkeer, een record voor ons land. Mondiaal bezien is Nederland overigens nog altijd een van de veiligste landen ter wereld om aan het verkeer deel te nemen.

Jongeren voorzichtiger

Nog een positieve ontwikkeling is dat de meest kwetsbare leeftijdsgroepen, jongeren en bejaarden, zich mogelijk voorzichtiger opstellen in het verkeer. Zo daalde het aantal verkeersdoden onder mensen tussen de 18 en 25 jaar, alsook onder 65+'ers. De overige fatale verkeersslachtoffers in 2017 bevonden zich onder voetgangers (58), motorrijders (51), brom- en snorfietsen (41) en bestuurders van een scootmobiel (25).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers