Nieuws

Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?

Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?

Volkswagen zal na 30 jaar terugkeren naar 's werelds beroemdste heuvelklim met maar één doel voor ogen: een nieuwe recordtijd neerzetten op de 20 kilometer lange klim naar de top van Pikes Peak. En dit is gelijknamige elektro-racer die die missie moet laten slagen.

Een parcours van zo'n 20 kilometer, 156 bochten met stuk voor stuk diepe afgronden langszij en een verticale klim van 1.440 meter tot een hoogte van 4.300 meter boven zeeniveau. De fameuze Pikes Peak International Hillclimb is andere koek dan welk ander asfaltcircuit ook. En toch wil Volkswagen er geen oogwenk langer over doen dan 8:57,118 minuten. Want daarop staat namelijk het huidige record. Coureur Rhys Millen klokte die verbluffende tijd twee jaar geleden, eveneens in een elektrische racer.

2,25 seconden

Aan de gigantische achtervleugel zal het niet liggen. Evenmin aan de extreme laagbouw van de Volkswagen R Pikes Peak R. Al zou de race ondersteboven plaatsvinden, dan nog zou de racer aan de weg blijven kleven. De neerwaartse druk die gegenereerd kan worden moet immens zijn. Volkswagen noemt helaas geen getallen hierover.

Wel over de krachten die de R Pikes Peak bezit. Een elektro-hart schopt het tot 680 pk bij een continue trekkracht van 650 Nm. EV's zwaar? Denk nogmaals. De R Pikes Peak is dat anders allesbehalve. Niet meer dan 1.100 kilogram weegt het overwegend zwarte gevaarte. Een sprint naar 100 km/h trekken zou hierdoor al in 2,25 seconden achter de rug zijn. Dat is sneller dan een Formule 1- en Formule E-bolide kan accelereren!

Uithangbord voor electro-offensief

Volkswagen heeft hoge verwachtingen van de R Pikes Peak , die door de Franse coureur Romain Dumas bestuurd zal worden tijdens de 'race tot the clouds'.

'Het doel van Volkswagen is om met de aankomende I.D.-familie elektromobiliteit naar een hoger plan te tillen', aldus Frank Welsch, Volkswagen-directielid en verantwoordelijk voor productontwikkeling. 'Onze deelname aan de Pikes Peak International Hill Climb is dan ook niet alleen belangrijk voor onze toekomst in de autosport. Klanten hebben altijd geprofiteerd van nieuwe vindingen uit de racerij en we verwachten dat we de lessen van Pikes Peak ook in onze toekomstige I.D.-modellen kunnen toepassen.'

Testen op de begane grond

Een extra uitdaging aan de Pikes Peak International Hill Climb is dat er nauwelijks getest kan worden op het 19,99 kilometer lange parcours. Alleen op bepaalde stukken is dat mogelijk. Daarom wordt het grootste deel van het testprogramma met de Volkswagen R Pikes Peak afgewerkt op circuits op zeeniveau. De Pikes Peak International Hill Climb zelf, die 24 juni plaatsvindt, start op 2.862 meter boven zeeniveau.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?
Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?
Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers