Nieuws

Koop de ex van Ayrton Senna

Koop de ex van Ayrton Senna

Praktisch zijn éénzitters allesbehalve, maar ze zijn wel al ruim een eeuw het nec plus ultra als je van fervent sturen houdt. Rijmachines met slechts één doel: snelheid. En één van de meest legendarische van allemaal gaat op 11 mei in Monaco onder de hamer. De 1993 McLaren-Ford MP4/8A 'chassis 6' die niemand minder dan Ayrton Senna stuurde naar z'n zesde maar tevens laatste overwinning in Monaco. Een zegerecord dat vandaag de dag nog altijd staat.

Bijzondere F1-bolides gaan wel eens vaker onder de hamer. Maar meestal is het motorcompartiment dan leeg. Deze McLaren daarentegen heeft z'n door Ford-Cosworth geprepareerde V8 nog altijd aan boord. En blijkbaar staat die 25 jaar na dato nog altijd z'n mannetje. Reken op zo'n 700 pk. Bij een gewicht van – hou je vast – amper 500 kilogram. Enige stuurmanskunsten zijn dus absoluut vereist, wil je dit beestje bij tijd en wijlen uitlaten.

Kost da?

Maar goed, de bolide is bovenal een legendarisch stuk geschiedenis waarvan men graag wenst dat het gekoesterd wordt. En daartoe zoekt het een nieuwe eigenaar. Veilighuis Bonhams gaat die proberen te vinden. Tegen welke prijs? Dat zullen we medio mei gaan meemaken. Een indicatie is nog niet opgemaakt.

Iets met zes nullen is een voldongen feit. In deze categorie aan auto's is dat eigenlijk nog een koopje. Neem bijvoorbeeld de Mercedes-Benz W196 (1954) van die andere F1-legende, Juan Manuel Fangio. Die wisselde in 2013 op een veiling in het Britse Goodwood van eigenaar tegen € 22,7 miljoen. En zo verkocht de Ferrari F2011, Schumacher's ex met slechts twee GP's op naam, waarvan eenmaal die in Monaco, voor 7,5 miljoen dollar in november vorig jaar.

Bekende koper

Een lager bedrag dan werd gedacht, ondanks dat er vooraf geen indicatie was afgegeven. 'Al' bij 4,2 miljoen euro viel de hamer. Nog altijd een fortuin, maar van een echte Senna waren de verwachtingen hoger gespannen. De koper van de McLaren MP4/8-6 is zodoende misschien nog wel opmerkelijker. Dat is namelijk niemand minder dan Bernie Ecclestone, Formule 1-goeroe en voormalig topman van het gehele F1-circus. Van hem is evenwel bekend dat hij een groot bewonderaar van Senna was en is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Koop de ex van Ayrton Senna
Koop de ex van Ayrton Senna
Koop de ex van Ayrton Senna
Koop de ex van Ayrton Senna
Koop de ex van Ayrton Senna
Koop de ex van Ayrton Senna
Koop de ex van Ayrton Senna
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers