Nieuws

Gestegen premie voor je autoverzekering? Dit kun je doen.

Gestegen premie voor je autoverzekering? Dit kun je doen.

Ten opzichte van vorig jaar zijn de premies voor de autoverzekering met tien procent gestegen. De oorzaak? Een stijgend aantal verkeersongevallen, vermoedelijk veroorzaakt door smartphonegebruik. En meer ongevallen is meer claims en dus hogere kosten voor de autoverzekeraars. Samen met het feit dat wegens concurrentie de premies jarenlang laag gehouden zijn was een stijging nu onvermijdelijk. Maar hoe kun je als consument omgaan met deze premiestijging? Wat zijn je rechten en is het verstandig om kosten wat het kost te veranderen van verzekering?

Een autoverzekering sluit je vaak af voor een jaar. Binnen dat jaar kun je meestal niet overstappen zonder een boete te riskeren. Dit is niet het geval bij alle verzekeraars, maar velen hanteren deze regel. Zodra er een stijging in de autopremie ontstaat die hoger is dan tien procent, zijn verzekeraars verplicht hiervoor eerst goedkeuring te vragen aan de verzekerde. Gaat een klant hier niet mee akkoord, dan kan de verzekeraar de verzekering opzeggen. Verzekeringsnemers zijn dan (ook binnen dat eerste verzekeringsjaar) vrij om een andere autoverzekering te kiezen en over te stappen zonder boete. Dit is bepaald door het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Hou bij zo'n overstap wel altijd rekening met de dekking die je wilt. Minder betalen aan premie door te kiezen voor een minder uitgebreide dekking, is niet altijd de meest verstandige keuze. Wat een goede autoverzekering voor jou is, hangt af van het soort auto, de leeftijd en dagwaarde van de wagen, de financiële ruimte die je hebt en de mate waarin je afhankelijk bent van de auto.

Geld lenen aanschaf auto en schadekosten
Naast de standaard indicatoren is het verstandig om te kijken naar hoe een bolide is gefinancierd. Zo zijn er best veel mensen die geld lenen om een auto te kunnen financieren. Heb je de auto op afbetaling gekocht of heb je gekozen voor geld lenen van een kredietverstrekker? Dan betaal je hiervoor maandelijks een vast bedrag af. Rijd je de auto voor het aflossen van de auto in de prak of wordt deze bijvoorbeeld gestolen, en krijg je niks vergoed vanuit de verzekering door de dekkingsvorm die je hebt gekozen? Dan kan het behoorlijk frustrerend zijn, want je betaalt nog iets af wat je niet meer hebt. Bekostig je de auto met een lening, dan kan het met het oog op zo'n aflossingsperiode prettig zijn om een autoverzekering te kiezen die niet alleen schade aan anderen dekt. Afhankelijk van de waarde van de wagen, het verschil in autopremie dat ertegenover staat en de looptijd van de lening.

Dekkingsvormen

Je kunt ervoor kiezen om een andere autoverzekering af te sluiten. Vind je ergens dezelfde dekking, maar betaal je daar minder? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen. Let wel op als je bij je huidige verzekering een no-claimbeschermer hebt ingezet. Deze beschermer, waarmee je jaarlijks één keer schade kunt claimen zonder dat dit invloed heeft op de premie, geldt namelijk alleen bij de huidige verzekering. Als je schade hebt geclaimd, ben je hiermee wel schadevrije jaren verloren. De nieuwe verzekeraar kijkt naar het aantal schadevrije jaren, waardoor de premie weleens hoger uit kan vallen dan je verwacht had.

Wat interessant is, is dat de stijging van de autopremies vooral plaatsvindt bij de WA-verzekeringen. Bij de uitgebreidere varianten, dus allrisk en beperkt casco, is de verhoging gemiddeld lager. Dit kan zorgen voor een kleiner premieverschil tussen een minimale en een uitgebreidere verzekering. Heb je een dure, nieuwe auto met een hoge dagwaarde? Dan is het verstandig om deze zo uitgebreid mogelijk te verzekeren, zodat je in veel gevallen schade vergoed kunt krijgen. De eigen kosten zijn dan lager. Is de waarde niet zo hoog meer, dan is een WA-verzekering vaak op z'n plaats. Daar staat wel tegenover dat de financiële situatie het toe moet kunnen laten schade aan de eigen auto te betalen. Met een WA-verzekering wordt namelijk alleen de schade die je anderen en het voertuig van anderen aandoet tijdens het autorijden vergoed. Let dus op meer dan alleen de autopremie die je gaat betalen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers