Nieuws

Volkswagen Groep verandert per direct van CEO

Volkswagen Groep verandert per direct van CEO

De Volkswagen Groep heeft per direct een nieuwe CEO. Matthias Müller maakt met onmiddellijke ingang plaats voor Herbert Diess, die hiervoor de scepter zwaaide over enkel het merk Volkswagen. De verandering is onderdeel van een grotere reorganisatie aan de top van het Duitse autoconcern.

In de Duitse media werd al gespeculeerd dat Diess tot opvolger van Müller zou worden benoemd. Sinds het uitkomen van het grootscheepse dieselschandaal, dat de Volkswagen miljarden kostte, is het bedrijf er alles aan gelegen de structuur van het bedrijf te veranderen. Eerder ging het management al op de schop. Daarbij kregen regiomanagers en de afzonderlijke merken die onder de Volkswagen-vlag opereren meer verantwoordelijkheid.

Drie zware jaren

De 64-jarige Matthias Müller wordt in een verklaring bedankt voor zijn toewijding in de afgelopen jaren. Müller was eerder topman van Porsche. Hij kwam vervolgens in 2015 aan het roer te staan van de ganse autogroep toen zijn voorganger Martin Winterkorn het veld moest ruimen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's.

Wat Müller nu gaat doen, is niet bekend. Z'n contract bij Volkswagen liep nog tot 2020. Op een houtje bijten hoeft hij in elk geval niet. Over 2017 incasseerde Müller immers nog ruim 10 miljoen euro voor zijn rol als CEO, en de Duitse pers meldt dat Volkswagen hem gewoon doorbetaald ondanks zijn acute vertrek. In totaal casht Müller daardoor nog eens 30 miljoen euro op. Goed genoeg om, zo becijferde de krant Bild Zeitung, elke dag 3.600 euro op te strijken aan rente alleen.

Diess op zijn beurt is 59 jaar, geboren in München, maar heeft de Oostenrijkse nationaliteit. Hij werkte voor hij in 2014 overstapte naar Volkswagen bij BMW, waar hij bekend stond als iemand die flinke besparingen doorvoerde en die een grote fan was van elektrische auto's. Dat laatste is precies waar hij zich komende jaren veel op zal moeten richten.

Vitaal belang

Volkswagen hoopt met Diess als nieuwe topman beter te kunnen aanhaken bij alle nieuwe technologische ontwikkelingen in de auto-industrie en tegelijk het bedrijfsimago verder op te vijzelen. 'Het is van vitaal belang voor Volkswagen om de vaart erin te zetten en een niet te missen voet aan de grond te krijgen op het gebied van e-mobility, digitalisering van auto's en transport en andere nieuwe mobiliteitsdiensten', zo zegt Diess er zelf over.

M

eer wijzigingen

Naast het wisselen van de wacht aan de absolute top, voert Volkswagen nog meerdere wijzigingen door. Zo stapt ook de directeur personeelszaken op uit de raad van bestuur. Daarnaast krijgt de huidige topman van Porsche,Oliver Blume, voortaan een plek in het hoogste bestuur van de Volkswagen Groep. Daarnaast is aangekondigd dat er voorbereidingen worden getroffen om de vrachtwagen- en busdivisie van het concern zelfstandig naar de beurs te brengen. Onlangs was al duidelijk dat Volkswagen voor dat onderdeel de opties aan het onderzoeken was.

Bron: ANP/Autoreview.nl

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Groep verandert per direct van CEO
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers