Nieuws

Een nieuwe auto kopen: lenen of op afbetaling?

Je wilt een nieuwe auto kopen. Misschien heb je net je rijbewijs gehaald en kun je niet wachten om in je eigen auto rond te rijden, of wellicht is je huidige auto aan vervanging toe. Met voldoende spaargeld kun je de auto zo afrekenen. Maar dat is voor velen niet weggelegd.En dan kun je terugvallen op een financiering. Denk aan het kopen op afbetaling of het afsluiten van een lening.

Aan alle mogelijkheden om geld te lenen zitten voordelen en nadelen. Verdiep je daarom vooraf goed in de verschillen en de voorwaarden van alle aanbieders, zodat jij de financiering kiest die voor jou het meest verantwoord en goedkoopst is. Wij zetten alvast een paar vormen voor je op een rijtje.


Geld lenen bij de bank
Als je een auto op het oog hebt en je gaat naar de bank voor een zak met geld kun je in principe kiezen uit een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening krijg je het aankoopbedrag, dat je in maandelijkse termijnen en met een vaste rente terugbetaalt aan de bank of andere kredietverstrekker. Deze manier van lenen is duidelijk: je weet van tevoren precies hoeveel euro je elke maand moet betalen en hoeveel maanden je bezig bent voor je de lening hebt afbetaald. Bij een persoonlijke lening betaal je meestal 5 tot 9 procent rente.

Doorlopend krediet
Je kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. Deze manier van geld lenen is flexibeler dan een persoonlijke lening. Je hoeft namelijk niet beslist elke maand af te lossen en je mag het geld dat je hebt afbetaald zelfs opnieuw opnemen als je wilt. Ook staat de rente niet vast. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente die je betaalt vaak hoger is dan die van een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is daardoor voor de meeste mensen de voordeligste vorm van lenen. Wel is het belangrijk om de aanbieders van leningen goed te vergelijken. De verschillen in rente en voorwaarden kunnen behoorlijk groot zijn. Als je slim kiest, kan dat je een paar honderd euro per jaar opleveren. Daar kun je veel benzine voor kopen!

Lenen via de autodealer
Een andere mogelijkheid om een nieuwe auto te kopen is via een autokrediet. Je koopt je auto dan op afbetaling bij de dealer. Dat is natuurlijk lekker gemakkelijk: je ziet de auto die je wilt hebben en regelt in hetzelfde gesprek de financiering. Maar er zitten ook nadelen aan. De rente die je bij een dealer betaalt, is vaak veel hoger dan bij een lening via een bank. Een ander nadeel is dat op afbetaling kopen een soort huurkoop is. Met andere woorden, de auto is niet meteen van jou. Bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet is dat wel het geval.

En verder...
Maar dat is nog niet alles. Tegenwoordig is ook private lease zeer in trek. Daarmee lease je als particulier de auto. Alle kosten van onderhoud, belasting en verzekering zijn dan bij de prijs inbegrepen. Veel zekerheid dus. Maar er is één nadeel, na afloop van het contract moet je de auto weer inleveren.

Verder zijn er talloze vormen van financiering via de autodealer. Renault en Opel hebben bijvoorbeeld regelmatig vormen waarbij je tegen 0% rente je auto kunt financieren.

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en de vorm die het beste bij jou past is wel even puzzelen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken