Nieuws

Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt

Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt

Elektrisch en daarmee emissieloos rijden belooft nog eens heel groot te worden. Een nobele zaak, vindt ook de Nederlandse overheid. Maar o wee als zoiets voor inkomensderving zorgt. Dat zal het zeker doen bij de huidige stand van zaken, en dus gaat de bijtelling op de schop vanaf 2019.

Je had het kunnen weten. Net nu de elektrisch auto flink terrein begint te winnen in de showroom en de perceptie van de consument, wordt aangekondigd dat de bijtellingsregels per 2019 zullen worden aangepast. En je raadt het al: de leaserijder met een EV of hij die een overstap naar elektrisch rijden ambieert zal dit voelen in de portemonnee. Vanaf 2021 is het financiële feest zelfs helemaal voorbij!

Tot een halve ton

Wat gaat er gebeuren? Wel, net als in 2018 zijn er volgend jaar ook nog altijd twee bijtellingklasses: 4% voor volledig elektrische en dus emissieloze auto's en 22% voor auto's die gemiddeld ook maar 1 gram CO2 per kilometer uitstoten.

Wil je echter ook in 2019 nog profiteren van die laagste bijtelling, dat kan maar hou wel rekening met het feit dat over elke euro boven de 50.000 wel 22% bijtelling geldt. Enkel tot 50.000 euro profiteer je van 4%. Ter illustratie, je rijdt een Tesla van 80.000 euro. Dan betaal je 4% over de eerste 50.000 euro en 22% over de resterende 30.000 euro.

Daar gaan we weer…

Gelukkig neemt het aantal betaalbare EV's snel toe, evenals de actieradius daarvan. Niettemin wordt nu al verwacht dat de Nederlandse autoverkopen in november en december enorme piek zullen laten noteren. Een tafereel zoals dat zich eind 2015 (ook) afspeelde. Toen lieten vele leasebedrijven en dealers immers nog snel duizenden auto's extra registreren voordat de nieuwe, minder gunstige bijtellingsregels van kracht zouden zijn. Op deze manier kon de (toekomstige) leaseklant toch nog vele jaren profiteren van een lagere bijtelling, zelfs als deze de auto pas in het jaar daarop in gebruik nam.

Vanaf 2021 op alles 22%

De bijtellingsregels zoals die van kracht zullen zijn in 2019 zullen ook gelden in 2020. Daarna is zelfs helemaal over met het financiële voordeel op milieubewuste leaseauto's. Ongeacht de cataloguswaarde en het type aandrijving geldt vanaf het registratiejaar 2021 een bijtelling van 22%. Drie keer raden welke knauw met name de EV dan krijgt in ons land. Eventjes leer trekken uit het verleden en je hebt waarschijnlijk aan één keer raden genoeg.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers