Nieuws

CLK 500 met startgenerator

CLK 500 met startgenerator

Naast de twee hybride-auto’s op basis van de Mercedes S-klasse, heeft Mercedes nog een soort hybride voertuig in petto. Namelijk een CLK 500 met een startgenerator. Het voordeel is dat het brandstofverbruik 10 procent lager ligt.

Tijdens de autotentoonstelling IAA 2005 in Frankfurt begint Mercedes-Benz een praktijktest met auto´s met geïntegreerde elektromotor. Mercedes heeft voor deze test gekozen voor de CLK 500. Deze is uitgerust met een 388 pk sterke V8 met de 7G-Trionic automatische versnellingsbak. Bij deze test krijgt de benzinemotor assistentie van een 8 pk sterke elektromotor.
 
Theorie
De bedoeling van de elektromotor is om tijdens het wegrijden en het accelereren de benzinemotor te helpen. De energie voor de elektromotor komt uit een extra accu. Onder het rijden fungeert de elektromotor als generator en wordt met het overschot aan energie de extra accu opgeladen. Ook tijdens het remmen kan de generator energie (maximaal 3 kW) terugwinnen en opslaan. Als de auto weer optrekt, wordt deze opgeslagen energie meteen gebruikt, wat brandstof bespaart.
 
Elektromotor is ook de startmotor
De naam van de elektromotor annex generator, ‘Integrated Start Generator’, geeft al aan dat deze de conventionele startmotor vervangt. De elektromotor is direct gekoppeld aan de krukas. Starten gaat snel (binnen 500 milliseconden) en stil. Omdat starten snel verloopt, is de testvloot ook voorzien van een zogenaamde start/stopfunctie, waardoor de motoren afslaan als de auto’s stilstaan (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht) en weer aanslaan zodra de bestuurders willen gaan rijden.
 
Praktijk
Vergeleken met de standaard CLK 500 is het verbruik – gemeten volgens de Europese rijcyclus  - maximaal tien procent lager. De topsnelheid is onveranderd (250 km/h elektronisch begrensd) en de acceleratie van 0 naar 100 km/u verloopt met 5,4 seconden zelfs een halve tel sneller dan in de standaard CLK 500.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
CLK 500 met startgenerator
CLK 500 met startgenerator
Redactie
Door Redactie

Zoeken