Nieuws

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Zelfrijdende auto's worden al een langere periode getest op de wegen. Dat is algemeen bekend. Deze testen worden gedaan door bedrijven en onderzoeksinstellingen, om ervaring op toen doen waarmee veel geleerd kan worden over deze zelfrijdende voertuigen. Hoe zit het met de technologie van de zelfrijdende auto en hoe staan de zaken ervoor?

Nederland wil koploper zijn en past wetgeving aan

De Rijksoverheid wil dat Nederland bij de internationale koplopers hoort als het over de zelfrijdende voertuigen gaat. Ze wil de ontwikkelingen van zelfrijdende voertuigen daarom ook versnellen. 

De Rijksoverheid heeft daarom een ondersteunende rol aangenomen om de ontwikkeling sneller te laten verlopen. Zo heeft ze de mogelijkheid om wet- en regelgeving aan te passen, waardoor het testen met de zelfrijdende wagens op de openbare wegen mogelijk wordt. Daarnaast wil ze partijen die werken aan de ontwikkelingen bij elkaar brengen en kennisontwikkeling en onderzoeken ondersteunen. Om de testen op de openbare wegen veilig te laten verlopen, is er wel een beoordelingsprocedure opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat den de RDW. Wil een bedrijf of kennisinstelling testen op de weg, dan moeten deze hier ontheffing voor aanvragen bij de RDW. De belangrijkste reden om zelfrijdende auto's op de weg te hebben? Deze wagens kunnen belangrijke voordelen hebben voor onze maatschappij.

Invloed technologie zelfrijdende auto's

Door technologie in de wagens, kunnen zij informatie over snelheden en rijrichtingen met elkaar delen. Hierdoor kunnen belangrijke handelingen op elkaar worden afgestemd, zoals remmen en optrekken. En de technologie kan sneller reageren dan mensen. Volgens de Rijksoverheid heeft dit als resultaat dat de auto's dichter op elkaar zouden kunnen rijden, waardoor er meer ruimte is op de wegen en files minder snel voor zullen komen. Hierdoor is er ook meer ruimte op de we wegen. 

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Ondanks deze kleinere afstand tussen de auto's, zullen er minder ongelukken gebeuren (volgens voorspelling). Namelijk 90 procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door menselijke fouten, ontstaan door vermoeidheid en afleiding. Door minder ongevallen, zal het aantal files ook verminderen. Daarbij komt nog een belangrijk aspect; het brandstofverbruik van zelfrijdende auto's is lager. Dit door het rijgedrag, maar ook door de afstand tussen de wagens. Rijden vrachtwagens dichter op elkaar, dan kan dit de luchtweerstand voor veel vrachtwagens verlagen, waardoor brandstof wordt bespaard. Dit heeft een positief effect op de CO2-uitstoot waaraan het wagenpark zich schuldig maakt.

Technologie op het moment

Op het moment zijn er wel al auto's op de markt – en te koop voor het publiek – die functies van zelfrijdende auto's bevatten. Het gaat hierbij vooral om systemen als adaptieve cruise control, rem-assistentie en automatisch inparkeren. Deze onderdelen zorgen ervoor dat auto's vanzelf remmen als een noodstop nodig is, dat auto's zelf bijsturen als de bestuurder over de rijstrook heengaat en afstand houden tot de voorligger. 

Een stapje verder gaan de Tesla Model S en X voorzien van de 'autosteer' techniek. Sinds oktober 2016 is het hierdoor mogelijk om niet alleen op een baan te blijven en afstand van andere weggebruikers te houden maar ook van baan te verwisselen als een bestuurder de richtingaanwijzer aanzet en volledig zelfstandig in- en uitparkeren. Wel zijn bestuurders volgens de wet nog verplicht de handen aan het stuur te houden.

Niet alleen de technologie in auto's en de manier waarop er wordt gereden op de wegen verandert, ook de verantwoordelijke voor ongevallen kan veranderen. Het is namelijk nog altijd onderwerp van discussie wie de autoverzekering voor deze toekomstige auto's af moet sluiten, in verband met de vraag wie er verantwoordelijk is. Mocht het ooit zo ver komen dat de zelfrijdende auto's de weg overnemen, dan zullen hier besluiten over moeten worden gemaakt. Net als dat de huidige wet- en regelgeving weer moet worden aangepast.

Vooruitzicht

De ontwikkelingen rondom de zelfrijdende auto's zullen toenemen en het aanbod zal door de jaren groter worden. Het is echter niet zeker wanneer volledig zelfrijdende auto's te koop zullen zijn. Er moeten nog veel tussenstappen worden genomen voordat ze daadwerkelijk in de verkoop kunnen. De ontwikkeling hier naartoe neemt nog jaren in beslag. Door de testen die nu plaatsvinden op de wegen, wordt duidelijker wat echt nodig is voor een introductie op de markt. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto komt hiermee in een andere fase. Wanneer er daadwerkelijk zelfrijdende auto's te koop worden aangeboden aan het grote publiek, is nog altijd niet duidelijk. Alle beoogde voordelen klinken rooskleurig, maar of zelfrijdende auto's deze ook waarmaken is ook maar afwachten. Al zijn wij ervan overtuigd dat deze er wel komt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers