Nieuws

Formule 1 keert pitspoezen de rug toe

Formule 1 stopt met pitspoezen

Ook bij de FIA is het niet ontgaan dat men tegenwoordig moet oppassen met alles wat ook maar ietsje naar potentiële discriminatie ruikt. En mogelijk daarom is er vanaf het komende Formule 1-seizoen geen vrouwelijk schoon meer op de grid te vinden, beter bekend als pitspoezen.

Update 6 februari 2018 – Het was het gesprek van de dag vorige week: pitspoezen zijn voortaan niet langer welkom in de Formule 1. De coureurs moeten voortaan zelfs hun parasol maar vasthouden, zo leek het. Maar wat blijkt nu, de FIA heeft naar eigen zeggen de ideale vervanger van de grid girl gevonden, namelijk de grid kid. Ja, je leest het goed: kinderen komen voortaan naast de F1-bolides en race-idolen te staan. Het gehoopte effect hiervan is dat de Formule 1 interessanter wordt voor de jongere doelgroep.

Modern taboe

Vrouwen en (snelle) auto's. Ze worden als yin en yang beschouwd. Vooral vooraf en na een Formule 1 Grand Prix grossierden en sierden appetijtelijke dames de pitstraat en grid. Al sinds mensenheugenis eigenlijk. Maar voortaan is (ook) dat een alsmaar vager wordende herinnering voor de F1-fan. Eentje om af en toe nog eens bij weg te dromen net zoals bij jankende twaalf- of gillende achtcilinders. De FIA stopt namelijk met de pitspoes. Met directe ingang.

Onderzoek wijst uit

Waarom de FIA de grid girl in de ban doet? Officieel omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de pitspoes niet meer past binnen de huidige maatschappelijke normen en waarden. Daarnaast meent de FIA dat ostentatief geklede vrouwen zich niet langer laten lijmen met de merkwaarden van de Formule 1 en het fenomeen eigenlijk volstrekt irrelevant is voor de fans van de sport.

Door vooral dat laatste (en de timing) ga je je stelling afvragen of dit de daadwerkelijke redenen zijn. Het afgelopen F1-seizoen was hier immers amper nog sprake van, hoewel de gemiddelde grid girl de afgelopen jaren al minder uitdagend was gekleed.

Hal(l)o

Hoe dan ook, de coureurs zullen vanaf het komende seizoen zelf hun parasol moet vasthouden. Al heeft de FIA daar min of meer ook al een oplossing voor. De halo maakt namelijk zijn debuut in de koningsklasse van de autosport, een gefixeerde aerodynamische beugel om de cockpit minder open en gevaarlijk voor de rijders te maken. Een nieuw onderdeel dat zonder meer ook voor enige schaduw zorgt op hete racedagen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers