Nieuws

Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie

Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie

Nederlanders hebben een niet onverdienstelijke reputatie in de Dakar rally. Vooral achter het stuur van een truck. In de auto kwamen 'we' al eens dichtbij, maar nooit eerder werd het hoogste ereschavot behaald. Tot gisteren. Bernard ten Brinke schreef de 11de etappe van de loodzware woestijnrally op zijn naam. De ‘Super Fiambala’ nota bene, de als moeilijkste beschouwde stage van de 2018-editie.

Ten Brinke heeft vaderlandse autosporthistorie geschreven achter het stuur van z'n Toyota Hilux, geprepareerd door Gazoo Racing waar de Nederlandse coureur fabrieksrijder is. De elfde etappe verliep over een afstand van 280 kilometer, waarover Ten Brinke 4 uur en net geen 11 minuten deed. Ruim vierenhalve minuut sneller dan de Fransman Cyril Despres in z'n Peugeot, terwijl de Spaanse WRC-legende Carlos Sainz als derde eindigde op 5 seconden van de nummer twee.

Eigen sporen maken

Ten Brinke en zijn Franse navigator Michel Perin wijten de zege deels aan het rijden van een andere route dan de concurrentie. 'Waar anderen linksaf gingen, besloot Michel om een eigen route aan te houden. Een belangrijk deel van de etappe hebben we onze eigen sporen gemaakt.' Tijdens het laatste stuk ging gas vol in, zei Ten Brinke nadien verheugd. 'Ik heb al wel vaker zo hard gereden, maar dan liep je ergens onderweg tegen grote of kleine pech aan in de vorm van een lekke band of zoeken naar een waypoint. Vandaag liep alles helemaal perfect.' Ook Perin kon zijn geluk niet op.

Vierde plaats

In het algemeen klassement hebben Ten Brinke en Perin hun vierde plaats in het algemeen klassement verstevigd. De marge op Giniel de Villiers bedraagt nu ruim 12 minuten, terwijl het gat met tweevoudig Dakar-winnaar Nasser Al Attiyah is geslonken met 6 minuten tot ruim 3,5 minuut. Sainz blijft het algemeen klassement aanvoeren, op meer dan 50 minuten op de huidige nummer twee Stéphane Peterhansel, die al 13(!) keer de Dakar rally op z'n naam schreef.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie
Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers