Nieuws

Wat vertellen de verkoopcijfers ons nog meer

Brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging hadden het welhaast perfect voorzien met de prognose van 415.000 nieuw verkochte auto’s in 2017. Het zijn er 414.538 geworden, namelijk. Een voorzichtige opsteker voor autodealend Nederland na rampjaar 2016. Maar wat vertellen de meest recente verkoopcijfers ons nog meer, nu ze zijn uitgekristalliseerd per merk en model? Hier zomaar enkele opvallende zaken.

Franse vlag kan uit

Franse vlag kan uit

Niets zozeer spectaculair, maar niet beginnen met de bestverkochte auto van het land is als champagne zonder bubbels. Dus hier komt ‘ie. De auto die de meeste harten voor zich wist te winnen in 2017 is de… Renault Clio. Liefst 11.780 keer ging de compacte Fransoos over de toonbank. Verdienstelijk voor een model dat komende zomer alweer zes kaarsjes mag uitblazen. De Golf en Polo wisten ook ruim elfduizend keer te verkopen vorig jaar. De rest volgt op enige tot grote afstand.

Alfa dist Jaguar

Alfa dist Jaguar

Was Alfa Romeo begin 2017 all-in gegaan bij de potentiële gebeurtenis dat het meer Giulia’s zou verkopen in 2017 dan Jaguar XE’s, dan was het nu uit alle geldzorgen geweest. Voor de eeuwigheid. Want jawel, geloof het maar: de Britten zijn zowaar in het hemd gezet door de Italianen. En hoe?! Afgedroogd met een eindscore van 755 tegen 521 in het voordeel van de Giulia. Zelfs van de onverkoopbaar geachte 4C zijn er 25 geregistreerd vorig jaar.

Q2 op 3

Q2 op 3

Onlangs beloofde Audi zichzelf en ons nog maar een keer dat haar modellen voortaan minder op elkaar zullen lijken. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren? Geen idee. Maar laat de verfrissende Q2 in elk geval een opsteker zijn voor het merk met de ringen. Nog geen twee jaar op de markt en nu al de op twee na bestverkopende Audi moet immers wat zeggen.

Kannibalisatie in huize Chevrolet

Kannibalisatie in huize Chevrolet

Je zal maar gezegend zijn met niet één, maar twee begeerlijke muscle cars. Dat zijn maar weinig automerken gegund. Chevrolet mag zodoende in de handen wrijven met zowel een Camaro als Corvette. Vervelend voor de Amerikanen, die eind 2015 met 90% van hun hebben en houden uit Europa vertrokken, is dan weer dat die laatste eerder een blok aan het been is dan een extra aanwinst. Geen enkele Corvette kon iemand overtuigen in 2017. Au! En de Camaro? Daarvan kleuren er nog eens zes de Nederlandse wegen. Leuk! Ford deed het ook verdienstelijk met haar eigen spierballenmachine. 44 liefhebbers kozen voor een Mustang.

Lelijke eend gewilder dan zwaan

Lelijke eend gewilder dan zwaan

De BMW 6-serie Gran Coupé behoort tot de fraaiste sedans momenteel te koop. Ook de tweedeursuitvoeringen mogen er zijn. Dat je deze zesjes toch slechts sporadisch tegenkomt heeft te maken met de stevige prijskaartjes die eraan hangen en het feit dat je daarvoor ook een serienummer hoger aanschaft. Of een bomvolle 5-serie. Althans, in die veronderstelling leefden wij altijd. Maar wat blijkt: men heeft gewoon liever een 6-serie GT. Ja, je weet wel, de Quasimodo onder de BMW’s. 45 stuks werden ervan op kenteken gezet, tegen 30 Gran Coupés en negen exemplaren van de tweedeurs 6-serie.

GT-R blijft Ferrari’s nachtmerrie

GT-R blijft Ferrari’s nachtmerrie

Om nog even bij de pk-giganten te blijven. Stokoud, maar onveranderd geliefd is de Nissan GT-R. Sterker, ten opzichte van 2016 steeg de verkoop van ‘Godzilla’ in Nederland met 500%. Naar 6 stuks. Ter vergelijk: de fonkelnieuwe Ferrari GT4Lusso deed het niet beter.

Halfdood paard in bed

Halfdood paard in bed

We hebben het ons regelmatig afgevraagd in 2017: hoe vergaat het Fiat tegenwoordig, ooit een merk met een uitgesproken modellenlijn waar men niet omheen kon? Hoe anders is dat heden, al deed het Italiaanse merk het op papier nog niet eens zo onaardig met bijna 10.000 verkochte auto’s vorig jaar. Ruimschoots de helft komt echter op het conto van de kleinste 500. Lijkt ons niet echt gezond. Hoelang wil Fiat nog op dit reeds 10 jaar oude paard wedden?

Honda kwijnt weg

Honda kwijnt weg

Hartzeer ontstaat er ook bij het kopje Honda. Het Japanse merk kwijnt alsmaar verder weg in ons land, maar eigenlijk gans Europa. De teller stopte in 2017 bij nog geen 1.400 auto’s. Zelfs Porsche en Smart gaan voorbij aan dit schamele aantal. Wellicht kan Honda troost vinden bij landgenoot Lexus. Die laatste wist namelijk niet eens de duizend te doorbreken.

Tesla Model 3, jij hier?!

Tesla Model 3, jij hier?!

Tijdens het uitpluizen stuitten we ook op Tesla. Hoe kan het anders als wederom een van de meest besproken automerken van 2017. Maar wat zien we daar nu?! Volgens de Bovag-lijst is er zowaar één Model 3 op naam gezet. Is de levering daarvan in Nederland al begonnen dan? Zal wel gaan om een testdemo. Uit de reeks voorseriemodellen.

Geld deed rollen

Geld deed rollen

Tot slot, hoe verging het auto’s uit de duurste regionen? Wel, goed. Meer dan zelfs. 31 Aston Martins, 27 Ferrari’s, liefst 52 Bentley's, 14 Rolls-Royces, 8 Lamborghini’s en zelfs een handvol Morgans en een paar Lotussen. Het is hiermee bevestigd: de economie zit in de lift.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers