Nieuws

Inruilprijs grootste zorg bij autokopers

Inruilprijs grootste zorg bij autokopers

Je auto verkopen of inruilen tegen de best mogelijk of in elk geval een eerlijke prijs, dat wil iedereen. Maar daarin schuilt 'm nu juist vaak de angst. Voor veel Nederlanders vormt de verkoop- of inruilprijs namelijk nog steeds een bron van zorg. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.000 consumenten. Niet zo gek dat de vraag naar online bemiddelingsplatforms sterk stijgt. Zij helpen je namelijk graag de beste prijs voor je auto te ontvangen. Veelal gratis en sneller.

Met zo'n 2,5 miljoen transacties is de markt van gebruikte auto's ook dit jaar weer vele malen groter dan de ruim 400.000 nieuwe auto's die naar verwachting zullen worden verkocht in 2017. Desalniettemin verloopt de verkoop of inruil van een auto bij veel mensen vaak niet zonder slag of stoot. Zo durven veel particulieren niet scherp te onderhandelen en/of zijn bang een te lage prijs te krijgen voor hun occasion. Maar menigeen weet ook niet precies wat de reële prijs bedraagt van hun auto.

“Wat veel mensen niet weten, is dat er online bemiddelingsplatforms zijn die maar wat graag helpen je auto te verkopen. Gratis!”


Inruilprijs grootste zorg bij autokopers

28% zegt in elk geval niet goed te zijn in onderhandelen en 27% vreest voor het ontvangen van een te lage prijs. Ruim 40% zoekt daarom extern hulp bij het bepalen van de prijs bij de verkoop van hun auto. Partner en familie worden daarbij het vaakst geconsulteerd (36%) en ook de lokale autodealer is een bron van informatie (23%). Van de mannen geeft 28% aan zonder hulp de juiste prijs te kunnen bepalen, tegen 9% onder vrouwen.

Inruilprijs grootste zorg bij autokopers
Inruilprijs grootste zorg bij autokopers

Online bemiddelingsplatforms

Over plek waar de verkoop of inruil moet plaatsvinden is men dan weer behoorlijk zeker. Nog steeds is de autodealer torenhoog favoriet met 65%. Het online koopjesplatform Marktplaats volgt op de tweede plaats, hetzij op enige afstand met 21%. En 13% van de ondervraagden weet hun auto dankzij vrienden of kennissen te verkopen.

“Menigeen weet niet wat de reële prijs van hun auto bedraagt”


Wat veel mensen niet weten, is dat er (gratis) online bemiddelingsplatforms zijn die maar wat graag helpen je auto te verkopen. Snel, en tegen de best mogelijke prijs. Momenteel wordt zo'n 6% van alle tweedehandsauto's in ons land op deze wijze verkocht, maar dit percentage zit in de lift.

Inruilprijs grootste zorg bij autokopers

Elektrisch rijden populair

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek van Multiscope luidt dat bijna de helft van de ondervraagden, bij hun volgende aankoop, het oog hebben laten vallen op een volledig elektrisch of hybride-aangedreven auto. Bijna de helft van de ondervraagden ziet zichzelf graag (deels) elektrisch van A naar B rijden.
Niels Oude Luttikhuis van online bemiddelingsbureau Ikwilvanmijnautoaf.nl: 'De toenemende vraag naar volledig elektrisch of hybride auto's is een opvallende trend en terug te zien in een stijging van de prijs van die tweedehands modellen. Er is veel vraag en relatief weinig aanbod.'

En zo werden er nog enkele andere vragen aan de aanstaande verkopers van een tweedehandsauto. Hun favoriete autokleur onder ander. De meesten verkiezen blauw (24%), op de voet gevolgd door zwart (ruim 23%). De belangrijkste reden (35%) voor het wisselen van auto wordt dan weer opgegeven middels steekwoorden: mooier, nieuwer, groter en zuiniger. Bij 23% zijn de reparatie- en onderhoudskosten juist redenen om de auto van de hand te doen.

Inruilprijs grootste zorg bij autokopers

Tips voor de beste prijs

Volgens Ikwilvanmijnautoaf.nl kunnen consumenten ook zélf het nodige doen om hun auto sneller en qua prijs aantrekkelijker aan de dealer of andere particulier te verkopen: 'Wees altijd eerlijk over de staat van je auto. Geef de auto vanbinnen en buiten een goede poetsbeurt, maak duidelijke foto's en zet er een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving bij. Dan heb je meer kans in het grote aanbod op te vallen en je auto sneller te verkopen en voorkom je eventuele teleurstellingen.'

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Inruilprijs grootste zorg bij autokopers
Inruilprijs grootste zorg bij autokopers
Inruilprijs grootste zorg bij autokopers
Inruilprijs grootste zorg bij autokopers
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers