Nieuws

Saleen S1: +450 pk, 1.220 kg, betaalbaar

Saleen S1: +450 pk, 1.220 kg, betaalbaar

Saleen Automotive, dat vooral furore maakt op het gebied van opgefokte muscle cars van Amerikaanse makelij, heeft naar eigen zeggen sinds lange tijd weer een geheel eigen sportauto ontwikkeld: de S1. De waarheid ligt ergens in het midden.

Wie herinnert zich nog de Saleen S7 Twin Turbo. Dat was nog eens een supercar: 750 pk, bijna 1.000 Nm aan koppel, een misselijkmakende acceleratie van 2,8 seconden en een top van meer dan 350 km/h. Cijfers die vandaag de dag misschien niet zo wereldschokkend zijn, maar hoe anders was dat ruim 10 jaar geleden. Een beest was de S7!

Saleen verdient de kost echter voornamelijk door het tunen van Ford Mustangs. Later zijn daar ook andere muscle cars bijgekomen als de Dodge Challenger en Chevrolet Camaro. Zelfs aan een Tesla vergrijpt Saleen zich tegenwoordig. Stuk voor stuk met giga-vermogens onder de kap. De S7 is intussen een museumstuk. Maar nu heeft het performancebedrijf weer een nieuwe supercar uit eigen huis. Ware het niet dat erin nogal een sportauto van een ander (klein) merk te herkennen valt.

Spyker

Een Spyker als basis?! Nee, dat niet. Al zal dat wel zo kunnen zijn via een omweg. De Spyker B6 Venator maakt(e) namelijk eveneens gebruik van de Artega GT als donor en laat de Saleen S1 dat nu ook doen. De overeenkomsten tussen die laatste twee zijn daarentegen veel zichtbaarder.

Het grappige is: in 2008 presenteerde Saleen de S5S Raptor. Die was bedoeld om de S7 op te volgen, maar zover kwam het nooit. In de S1 zijn nogal wat trekjes van de S5S te vinden, terwijl de Artega GT pas het levenslicht zag in 2009. Kortom, wie heeft nu bij wie afgekeken?

Krachtig en licht

Een ding is in elk geval zeker: de Saleen S1 bevat prestaties om acuut te watertanden. Dit dankzij het zeer hoge koolstofvezel-gehalte. Niet meer dan 1.220 kilogram weegt de S1 hierdoor. Dat is niet bijster veel en als daar 457 pk tegenover staat, is het niet verwonderlijk dat de S1 al na 3,5 tel de 100 km/h doorbreekt.

Bijzonder is dat Saleen het motorvermogen een keer niet uit een monsterlijke V8 heeft getrokken, maar een viercilinderturbo waarvan de inhoud (2.5 liter) een derde is van de blokken die het bedrijf normaliter in auto's lepelt.

Veel bang for the buck

En dan is er nog de verwachte prijs. Saleen denkt niet meer dan 100.000 dollar te hoeven vragen voor de S1. Een scherp tarief voor dergelijke prestaties, al hebben wij in Europa natuurlijk al een merk met een soortgelijke filosofie. Lotus is de naam.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Saleen S1: +450 pk, 1.220 kg, betaalbaar
Saleen S1: +450 pk, 1.220 kg, betaalbaar
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers