Nieuws

Elektrisch vs fossiel: wanneer wordt het kantelpunt bereikt?

Elektrisch vs fossiel: wanneer wordt het kantelpunt bereikt?

Warmlopen, het afgelopen decennia stond vooral in het teken daarvan. Maar nu de bedrijfstempratuur bereikt is, is het hek echt van de dam: de elektrische auto is definitief losgebroken en maakt in rap tempo jacht op de verbrandingsmotor. Binnen nu en 20 jaar zal het mondiale kantelpunt in verkopen bereikt zijn, aldus onderzoeksbureau Bloomberg.

Denk nu niet dat de benzine- en dieselauto beide met drie wielen in het graf staan. Nog tot zeker het jaar 2050 (en waarschijnlijk zelfs in de volgende eeuw) zal men ze kunnen kopen. Maar de nalatenschap van Nikoleus Otto en Rudolf Diesel is absoluut geteld. Op grote productieschaal, welteverstaan.

Enkel speciaal voor de volhardende petrolhead zal de verbrandingsmotor op termijn nog beschikbaar zijn, veelal enkel in supercars of andere met emotie beladen auto's. En reken er gerust op dat je daarvoor dan een flinke zak geld op tafel moet deponeren. Het nog kunnen tanken van een fossiele brandstof is straks enkel nog besteed aan de zo omschreven happy few.

De haat neemt toe

Je kunt er hoog of laag om springen, benzine- en dieselauto's hebben hun beste tijd gehad. En niet eens zozeer door toedoen van de consument, maar door zij die daadwerkelijk aan de touwtjes trekken. Hiermee duiden we op (significante) overheden, want zij zijn de werkelijke motor achter het wel en wee van de auto-industrie. Altijd al geweest.

Neem nu de hoogstgeplaatste witte boorden van China, met een derde van het totaal 's werelds grootste automarkt inmiddels. De Chinese overheid werkt momenteel aan een tijdtabel om de verkoop van auto's die rijden op een fossiele brandstof zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, respectievelijk de zesde en zevende automarkt ter wereld, hebben al eerder hetzelfde plan aangekondigd en zetten in op het definitief uitfaseren van de non-elektrische auto tegen het jaar 2050. Noorwegen hoopt dit zelfs tien jaar eerder te bereiken.

De invasie is ingezet

Om je een andere indicatie te geven: volgens Bloomberg is maar liefst 80 procent van de ganse automarkt bezig met voorbereidingen om de benzine- en dieselauto uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Momenteel is die markt jaarlijks goed voor 84 miljoen auto's, waarvan 700.000 EV's. Een bijna te verwaarlozen aandeel zou je denken, maar gezien de EV-offensieven die talloze autofabrikanten hebben aangekondigd in de komende jaren en het mede daardoor goedkoper worden van de productiekosten en vraagprijzen zal dat in rap tempo veranderen.

Een helikopterview over de IAA zegt hierin eigenlijk al genoeg. Zo'n beetje elk zelfrespecteerd automerk zet vol in op de elektromotor, al dan niet nog gesteund door een Otto-motor. Dieselauto's worden namelijk helemaal gezien als vervuilend en nog sterker verguist.

Kantelpunt in verkoop

Als de auto-industrie in dit moordende tempo doorgaat is de voorspelling dat er rond 2025 jaarlijks zo'n 7 miljoen EV's zullen worden verkocht. Het uitbreiden van het aantal laadpunten met 800.000 stuks per jaar zal dit alleen maar stimuleren, evenals het steeds betaalbaarder worden van de elektrische auto.
En dan is er dus nog de afzeteis die verschillende overheden op tafel zullen leggen. India, dat hard op weg is de derde grootste automarkt te worden, zal in haar land actieve autofabrikanten gaan dwingen dat 1 op de 2 verkochte auto's een EV is tegen het jaar 2030. Andere regeringen zinspelen op 25 procent van het totaal.

Geloof ons, dan is het kantelpunt dat de EV de non-elektrische auto inhaalt sneller aangebroken dan je nu misschien denkt. Ook omdat de superieuren de benzine- en dieselauto doelbewust onbetaalbaar zullen maken. Via het verhogen of uitbreiden van allerlei belastingen daarop, bijvoorbeeld. Binnen nu en 20 jaar is de voorspelling; vanaf dan zal de non-elektrische auto in de minderheid zijn. In elk geval in de showroom.

Bron: Bloomberg New Energy Finance

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken