Nieuws

Mazda SkyActiv-X: geen turbobenzine, wel compressie-ontsteking

Mazda SkyActiv-X: geen turbobenzine, wel compressie-ontsteking

Onder de noemer 'Sustainable Zoom-Zoom 2030' heeft Mazda haar motorenstrategie voor de komende jaren uitgerold. En daar zit een zeer een op papier knap staaltje techniek tussen.

Terwijl zowat ieder andere autofabrikant naar turbotechnologie, hybride of volledig elektrisch aangedreven auto's grijpt, blijft Mazda de voorkeur uitspreken voor atmosferische benzinemotoren. weliswaar niet zomaar benzinemotoren, zo weten we inmiddels heel goed onder de noemer SkyActiv, maar behoorlijk vernuftige krachtbronnen met een ongekende compressieverhouding, waardoor de Japanners in de alsmaar strenger wordende race om de CO2-grammetjes kunnen blijven meedoen. Niettemin staat Mazda niet stil. En de volgende stap die het heeft aangekondigd is SkyActiv-X, motoren die benzine ontbranden door louter compressie. Zoals een dieselmotor dat tot nu toe enkel kan dus.

Vaarwel boogies

Al sinds de uitvinding van de Otto-motor (150 jaar geleden) moet het benzine-luchtmengel expliciet aangestoken worden om de zuigers van een benzinemotor in beweging te krijgen. Bougies volstaan daarin al een heel lange tijd. Maar bij Mazda's nieuwe generatie SkyActiv-X-motoren zijn die niet langer meer benodigd. De compressie-ontsteking neemt dit over, net als bij een dieselmotor waarbij het dieselolie-luchtmengsel spontaan ontbrandt door compressie.

Grote winst in efficiëntie

Aangekondigd wordt dat de eerste Mazda's met SkyActiv-X in 2019 zullen verschijnen. En die auto's zullen tussen de 10 en 30% procent meer koppel leveren dan de huidige SkyActive-G-motoren, tegen een benzineverbruik dat wel 30% lager ligt en zelfs met 35 tot 45% in vergelijking met een tien jaar oude Mazda-benzinemotor met dezelfde cilinderinhoud.

Toch kunstmatige beademing?

Update 9 augustus 2017 – In het persbericht dat Mazda ons had toegestuurd over haar nieuwe SkyActiv-X-motoren hebben we een ietwat weggemoffeld stukje zin over het hoofd gezien. En niet zomaar één. Want wat valt daar te lezen; we citeren: 'Compressie-ontsteking en een turbo zorgen samen voor een ongekende motorrespons en…'

Verrek! Lezen jullie wat wij bij nader inzien ook hebben gelezen? Precies, het woordje 'turbo'. Valt hieruit te onttrekken dat Mazda dan toch eindelijk de stap naar drukvulling bij haar benzinemotoren heeft gemaakt? Navraag bij Mazda levert helaas geen glashelder antwoord op. Maar wel dat het feitelijk om een compressor gaat die extra lucht aanvoert. Hmm, dat riekt toch echt naar kunstmatige beademing… Wordt vervolgd!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken