Nieuws

Geveild: Kankkunen's legendarische Lancia Delta

Delta

Ooit spraken rallywagens nog echt tot de verbeelding. Deze Lancia Delta HF Integrale Evolution van rallygrootheid Juha Kankkunen is daarvan misschien wel het perfecte voorbeeld.

Laten we beginnen met het slechte nieuws, dan hebben we dat maar achter de rug: het exemplaar op de foto's is net verkocht. De Lancia Delta waarin niemand minder dan 4-voudig WRC-kampioen Juha Kankkunen het WRC van 1990 onveilig maakte werd geveild bij de Silverstone Classic Race Car Sale en bracht 225.000 pond op. Dat is twee keer zoveel als vooraf werd voorspeld. Als je het verhaal achter deze fraaie rallykanon begrijp je echter wel waarom.

Fabrieksauto in Martini-kleuren
Het begon allemaal in 1990, toen Lancia dit exemplaar in elkaar schroefde voor de Fin Kankkunen. De Delta HF Evolution kwam namens het fabrieksteam van Lancia uit in het World Rally Championship en mocht daarin aantreden in de toen al iconische Martini-kleurstelling. Kankkunen werd in deze Delta onder andere vijfde in de 1000 Lakes Rally.

Ombouw naar HF Evoluzione
In 1991 kwam de Delta in handen van HF-Grifone SRL. Zij riepen in 1992 de hulp in van CECOMP om de Delta 16v om te bouwen tot HF Evoluzione. CECOMP is geen onbekende in het wereldje, want zij prepareerden in die tijd ook de wagens van het Lancia-fabrieksteam. Dankzij de aanpassingen kreeg de Delta ook een betere wegligging, waardoor 'ie beter uit de voeten kwam op zowel asfalt als gravel.

Engeland
In de jaren daarna zagen we deze Delta vooral terug in nationale rallykampioenschappen. Zo haalde Walkers Garage Ltd. de auto in 1994 naar Engeland, waar Steve Smith tussen 1995 en 1997 driemaal in de top drie van het kampioenschap eindigde. In 2000 kwam hij terecht bij de laatste eigenaar, die 'm inzette tijdens de Rally van Wales en Silverstone Rally Sport-evenementen.

Originele staat
De laatste jaren verscheen deze uiterst fraaie Delta helaas zelden op het rallyparcours. Dat betekent echter wel dat hij er als nieuw uitziet, want hij werd onder andere keer op keer opnieuw strak in de lak gezet. De ex van Kankkunen verkeert in originele staat en juist daarom is het goed te begrijpen dat liefhebbers veel meer boden dan de geschatte waarde. Want laten we eerlijk zijn: stiekem zijn we allemaal een beetje jaloers op de nieuwe eigenaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Delta
Delta
Delta
Delta
Delta
Delta
Delta
Delta
Redactie
Door Redactie

Zoeken