Nieuws

Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8

Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8

Vriend en vijand werden verrast toen Spyker onlangs aankondigde een heuse wereldprimeur te onthullen tijdens de Autosalon van Genève. Velen dachten immers dat het sportwagenmerk de handdoek al definitief in de ring had gegooid. Niet dus en we hadden het kunnen weten. Hoe dan ook, dit is de première waar Spyker op doelde: de C8 Preliator Spyder. Met de medegroeten van Christian von Koenigsegg.

Déjà vu-alert! Een jaar geleden eiste Spyker immers ook al vanuit 't niets enkele tientallen vierkante meters beursvloer op in Genève. Toen met de Coupé van de C8 Preliator, om er daarna nooit meer iets van te vernemen. Tot nu min of meer, want – op een weinig verhullende teaser na – zie hier de dakloze versie van diezelfde C8. Pre-orders worden maar al te graag aangenomen. Zoveel mogelijk en per direct. Blijven die (wederom) uit, dan is dit allicht de laatste stuiptrekking van Spyker. Al zeg nooit nooit...

Spyker-moe

Eén ding moet je Spyker nageven: de auto's die voortbrengt kennen een lange houdbaarheidsdatum. Want zeg nu zelf: de nu gepresenteerde C8 Preliator Spyder zou nog altijd elke oprit en woonhuis opsieren, terwijl het eigenlijk een opgewarmde maaltijd uit 2009 betreft. Althans, die indruk wordt gewekt, want het koetsdesign – weliswaar zonder dak – doet nog altijd heel sterk denken aan de C8 Aileron uit dat jaar. Of dit een verstandige zet is van Victor Muller is een tweede… In de wandelgangen hoor je gewoon dat menigeen langzamerhand Spyker-moe is. En dat werkt allesbehalve in het voordeel als je als automerk wilt opkrabbelen uit een diep dal. En dan drukken we ons nog zachtjes uit.

Verrassing!

Zie je tegenwoordig dan alles van Spyker van mijlenver aankomen? Kennelijk niet. Want wat blijkt: de aanjager van de C8 Preliator Spyder is niet een V8 van Audi, zoals dat sinds de heroprichting is geweest, maar eentje van – jawel – Koenigsegg.

5.0 liter groot is het blok en 600 pk sterk bij een koppel van 600 Nm. De motorendeal werd zowaar live op de Spyker-stand in Genève beklonken. Met Christian von Koenigsegg hoogstpersoonlijk aan Muller's zijde. Schakelen verloopt gelukkig nog wel altijd op vertrouwde en zeer fraaie wijze, namelijk manueel, via een versnellingspook zoals eigenlijk enkel Spyker die kan vormgeven.

Geduld gevraagd

Muller zelf is uiteraard vol lof over de Spyker C8 Preliator Spyder, en – zelfs na alle luchtkastelen die hij ooit beloofde – siert dat hem. Hoeveel hij er van de Preliator Spyder denkt te verkopen? Honderd. Wie weet. Zeker is in elk geval dat de kopers van een exemplaar niet ongeduldig van aard moeten zijn. De productie van de Preliator Spyder vangt op zijn vroegst pas aan vanaf medio 2018.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8
Redactie
Door Redactie

Zoeken