Nieuws

Officieel: PSA Peugeot Citroën neemt Opel over van GM

Officieel: PSA Peugeot Citroën neemt Opel over van GM

De kogel is door de kerk nu: de PSA Groep, waaronder Citroën en Peugeot al vallen, heeft Opel en haar Britse zustermerk Vauxhall gekocht van General Motors. Hiermee ontstaat de op één na grootste autoproducent van Europa, achter Volkswagen.

Het Amerikaanse General Motors was sinds 1931 het moederbedrijf van Opel en Vauxhall, maar geeft het stokje nu door aan de Fransen. PSA betaalt zo'n 2,2 miljard euro voor Opel en Vauxhall. Als de overname aan het einde van het jaar volledig rond is, is PSA in één klap – na Volkswagen – de grootste autobouwer van Europa met een geschat marktaandeel van 17 procent. Het zilver is momenteel nog in handen van de alliantie Renault Nissan.

Hele mikmak

General Motors heeft nagenoeg alles van de hand gedaan wat aan Opel/Vauxhall is gelinkt. Van de zes fabrieken tot het R&D-centrum in Rüsselsheim en van alle patenten tot de in totaal tienduizenden medewerkers bij Opel en Vauxhall. Enkel een productielocatie in Turijn blijft nog in handen van de Amerikanen.

Schaalvoordelen

Met de inlijving hoopt PSA te profiteren van flink wat schaalvoordelen en andere kostenbesparingen. Reken vanaf nu dus op heel wat Opel-technologie in Citroëns, Peugeots en in de modellen van luxemerk DS. En vice versa. De Duisters hopen op hun beurt dat de Fransen hun eindelijk uit de rode cijfers kunnen trekken. Opel lijdt namelijk al 17 jaar verlies, wat een van de hoofdredenen moet zijn geweest dat GM en PSA vrij snel tot een akkoord zijn gekomen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Officieel: PSA Peugeot Citroën neemt Opel over van GM
Officieel: PSA Peugeot Citroën neemt Opel over van GM
Redactie
Door Redactie

Zoeken